Greg Van Avermaet
Hushovd wereldkampioen, Greg VIJFDE!

Hushovd wereldkampioen, Greg VIJFDE!

Greg is prachtig vijfde geworden op het wereldkampioenschap! Onze favoriet schitterde samen met de andere Belgen, maar uiteindelijk mocht de Noor Thor Hushovd juichen.

Het WK in Australië begon met een primeur. Alvorens de elf plaatselijke ronden van 15,9 kilometer in Geelong te bereiken, kreeg het deelnemersveld een ruim tachtig kilometer lange tocht vanuit Melbourne voorgeschoteld. Voor de Colombiaan Diego Tamayo, de Venezolaan Jackson Rodriguez, de Marokkaan Mohammed Elammoury, de Oekraïner Oleksandr Kvachuk en de Ier Matthew Brammeier het ideale moment om te ontsnappen.

De vijf kregen maar liefst drieëntwintig en een halve minuut van het peloton, tot de Belgen en de Italianen in actie schoten. Met zo veel overgave, dat op een kleine honderd kilometer van het einde het grote pak in tweeën scheurde. Greg was mee in het eerste deel, net als kopman Philippe Gilbert, Leif Hoste en aanvankelijk ook Jürgen Roelandts.


Het Spanje van Oscar Freire liet zich verrassen en het tweede peloton verloor meer dan een minuut. De verstandhouding tussen de Belgen en de Italianen vooraan klopte, tot Greg op drie ronden van het einde lek reed. Vervolgens ging de actieve Hoste ten onder aan de versnellingen van de squadra azzurra, die met een putsch Gilbert helemaal isoleerden. De laatste vroege vluchters werden ondertussen opgeslokt.

Vincenzo Nibali en Giovanni Visconti gingen op pad met Jose Serpa, Chris Anker Sørensen en Koos Moerenhout. Gilbert en co werden opgeslokt door de fel uitgedunde groep-Freire, waarin Greg zijn plaats had opgeëist. Onze favoriet maakte meteen tempo om België weer helemaal in de spits van de koers te krijgen. Wat ook lukte.

Een nieuwe vlucht met - jawel - Gilbert en de sterke Björn Leukemans werd geneutraliseerd door de immer schaduwende Filippo Pozzato. Een dertigtal renners kwam bij het ingaan van de slotronde nog in aanmerking voor de wereldtitel. Te veel naar de zin van de Belgen. Greg rolde op de eerste van twee hellingen de rode loper uit voor Phil.

Met een indrukwekkende aanval verzamelde de topfavoriet twintig seconden op renners als titelverdediger Cadel Evans, Alexandr Kolobnev, Paul Martens, Fränk Schleck, Moerenhout én de afstoppende Leukemans. De tweede helling was geen probleem voor Gilbert, maar in de laatste zes kilometer betekende de wind een zware hindernis. Op twee kilometer van de streep werd de droom van bondscoach Carlo Bomans aan diggelen geslaan.


Of toch niet? De wedstrijd draaide uit op een sprint van een select gezelschap, en Greg rook ondanks de eerdere inspanning zijn kans. Onze favoriet draaide uitstekend gepositioneerd de laatste rechte lijn op, en zette nog sterk aan. Maar aan de overgebleven sprinters was weinig te doen. Thor Hushovd toonde zich veruit de snelste en verwees Matti Breschel en thuisrijder Allan Davis naar zilver en brons. Voor onze Greg was een schitterende vijfde plaats weggelegd, net na Pozzato en net voor niemand minder dan Freire.

Geschreven door Wim op 03/10/2010