Greg Van Avermaet
Greg loodst Gilbert naar ritwinst!

Greg loodst Gilbert naar ritwinst!

Dag drie in de Ronde van Spanje is een hoogdag geworden voor Omega Pharma-Lotto. Met behulp van onze Greg zorgde Philippe Gilbert voor een erg knappe Belgische ritzege.

Het traject tussen Marbella en Málaga werd op vijftig kilometer van het einde gekruid met de zestien kilometer lange Puerto del León, een beklimming van eerste categorie.

Het peloton werd er stevig uitgedund, maar Greg slaagde er samen met Philippe Gilbert en Jan Bakelants in aan te klampen. Vooraan bleef enkel Serafin Martinez over uit een vroege vlucht van zeven man, waarin ook Lottorenner Jelle Vanendert zijn plaats had opgeëist.

De Spanjaard hield lang stand, maar sneuvelde uiteindelijk op minder dan een kilometer van het einde. De aankomst lag getrokken op een steile puist, waar Greg zijn kansen opofferde voor Gilbert. Die maakte het weergaloos af en verovert zelfs de rode leiderstrui.

© La Vuelta

"Ik ben tevreden. Gisteren was een slechte dag, maar vandaag ging het al een pak beter. Al maakte de warmte het toch nog lastig", vertelde onze favoriet net na de aankomst aan Sporza. "Op de klim van eerste categorie moesten we wel aanklampen om te kunnen volgen. In de finale leverde Jan uitstekend werk om de laatste koploper bij te halen."

"Daarna was het aan mij om Philippe af te zetten op de slotklim. Die hebben we deze ochtend nog verkend met de auto. Phil ging van erg ver aan, maar was enorm sterk. Voor onze ploeg kon de Vuelta niet beter beginnen, ze is zelfs al geslaagd. De stress is weg."

Desalniettemin blijft Greg ook zijn eigen ambities koesteren. "Hopelijk valt er voor mij ook eens iets uit de bus. Er komen nog mooie ritten en ik ga er alles voor doen om er een te kunnen winnen. Ik wil Lotto nog een afscheidscadeau bezorgen. In ieder geval is de conditie uitstekend", aldus onze favoriet. Hij werd vandaag uiteindelijk vierentwintigste.

Geschreven door Wim op 30/08/2010