Greg Van Avermaet
Geel behouden dankzij strijdlust in eerste Alpenrit

Geel behouden dankzij strijdlust in eerste Alpenrit

Iet of wat tegen de verwachtingen in heeft Greg voor de achtste keer in deze Tour de gele trui mogen aantrekken. De olympische kampioen koos in de eerste Alpenrit voor de aanval, finishte knap vierde en verlengt zo zijn leidersplaats met nog een dag.

Rit tien voerde de karavaan van Annecy naar Le Grand-Bornand. Met vijf gecatalogeerde beklimmingen, met de top van la Colombiere op dik veertien kilometer van het einde, was er eindelijk sprake van een eerste bergrit in deze editie. Meteen ook de verwachte eindhalte voor Gregs gele avontuur, maar daar dacht hij anders over.

Toen een zestiental renners in de aanvangsfase ontsnapte, dichtte onze favoriet op straffe wijze het gat met een handvol anderen in zijn wiel. De uiteindelijke vlucht van 21 man reed meer dan zeven minuten weg van het peloton, de ritwinnaar zou uiteindelijk vooraan zitten.

Greg presteerde ijzersterk en verbaasde door zich bij de beste klimmers te scharen, maar aan Julian Alaphilippe bleek niets te doen. De Fransman van Quick Step won uiteindelijk met anderhalve minuut voorsprong op Ion Izagirre, slechts een paar tellen later kwam Greg met landgenoot Serge Pauwels als vierde en vijfde over de streep.

Een knappe prestatie, waar hij naast een dag langer in het geel ook voor werd beloond met de Prijs van de Strijdlust. Morgen, met finish op la Rosiere, is het wellicht echt afgelopen met het aanvoeren van het klassement. Eerste achtervolger Geraint Thomas staat nu op 2m22s.

Geschreven door Wim op 17/07/2018