Greg Van Avermaet
Eindwinnaar Tirreno-Adriatico!

Eindwinnaar Tirreno-Adriatico!

Wat vooraf niemand had kunnen bedenken is gebeurd: Greg heeft de eindzege in Tirreno-Adriatico te pakken! Na een zenuwslopende tijdrit hield hij een seconde over op Peter Sagan.

Zeven seconden op Zdenek Stybar, acht op Peter Sagan en eenentwintig tellen op Bob Jungels. Dat waren de marges die onze favoriet in de tien kilometer rond San Benedetto del Tronto moest verdedigen om 39 jaar na Roger De Vlaeminck nog eens voor een Belgische eindwinnaar van de Koers der Twee Zeeën te zorgen. Een afspraak met de geschiedenis.

Voor de dagzege bleek er niets te doen aan Fabian Cancellara. De strijd om eindwinst werd er echter een om duimen en vingers van af te likken. Jungels en Stybar vielen tegen, maar tussen Greg en Sagan voltrok zich nog maar eens een duel op het scherpst van de snee.

Sagan realiseerde met 11‘32“ de elfde tijd en zette Greg daarmee stevig onder druk. Onze favoriet gaf aan het tussenpunt net voor halfweg slechts een seconde toe, maar naarmate de chronoproef vorderde helde de virtuele teller alsmaar over naar het kamp van de Slovaak.

Om het laken naar zich toe te trekken moest Greg onder de 11‘40“ blijven. In het zicht van de vaste camera tikte de tijd onverbiddelijk verder, nagels werden her en der stukgebeten en bij elke supporter brak een vloedgolf aan zweet uit tot ... onze blauwe held afklokte op 11‘39“.

Het onvoorspelbare is dus waar geworden: Greg is de laureaat van Tirreno-Adriatico, na de Giro de grootste rittenkoers in Italië én een van de mooiere in het circuit van de WorldTour. Sagan strandt op amper een luttele seconde, Jungels is derde met 23 stuks in het krijt.


"Ik wist dat het nipt zou worden. Een seconde is niet veel, maar het is genoeg!", reageerde een breedlachende Greg. "Hier had ik nooit van durven dromen, maar het is gelukt!"

"Het is prachtig om Tirreno-Adriatico op mijn palmares te zetten. Het zal wel de eerste en laatste keer zijn. Ik had geluk met de afgelasting van de bergrit", klonk hij nuchter als altijd.

"Dit geeft me veel vertrouwen. De klassiekers blijven het grote doel, maar ik heb nu toch al enkele mooie overwinningen. Daardoor kan ik ontspannen naar die koersen toeleven."

Geschreven door Wim op 15/03/2016