Greg Van Avermaet
Strade Bianche resulteert in zesde plaats

Strade Bianche resulteert in zesde plaats

Greg is er in tegenstelling tot vorig jaar niet in geslaagd om tot het einde mee te strijden voor winst in de Strade Bianche. Hij werd zesde op een halve minuut van Fabian Cancellara.

De eendagskoers met zijn idyllische Toscaanse grindwegen was vandaag toe aan zijn tiende editie, maar voor het peloton en de wielerliefhebbers is dit nu al een klassieker. Greg, na zijn tweede plaats vorig jaar en zijn zege nu in de Omloop, startte als een van de favorieten maar had de laatste dagen toch ook weer te kampen met zijn hielblessure.

Desondanks vertrok hij met goeie moed, al waren de weergoden de renners minder gunstig gestemd dan verleden jaar. Acht renners trokken er zich niets van aan en tekenden voor de vroege vlucht, op weg naar het laatste wedstrijduur verschenen vijf nieuwe krachten op kop.

Daarbij ploegmaat Brent Bookwalter en landgenoot Maxime Monfort. Het peloton, ondertussen stevig uitgedund, zag de koers helemaal openbarsten op twintig kilometer van de streep. Peter Sagan maakte van de voorlaatste grindstrook gebruik om aan te vallen.

De wereldkampioen sloot met titelverdediger Zdenek Stybar en Fabian Cancellara aan bij de enige overgebleven vluchter Gianluca Brambilla. Greg had zich laten verrassen en was er net niet in geslaagd om aan te sluiten. Onze favoriet probeerde nadien nog enkele keren de sprong te maken vanuit de achtervolgende groep, maar de vogels waren gaan vliegen.

Vooraan probeerde de onvermoeibare Brambilla meermaals gebruik te maken van de aanwezigheid van ploegmaat Stybar om alleen weg te rijden. Ei zo na lukte het nog, maar in de laatste smalle straatjes van Sienna werd hij overmeesterd door Cancellara. Stybar probeerde nog te remonteren, maar tevergeefs. De Zwitserse pakte zijn derde triomf in de Strade Bianche, een halve minuut later kwam Greg als zesde over de streep.

Geschreven door Wim op 05/03/2016