Greg Van Avermaet
Greg wint Touretappe in Rodez!!!

Greg wint Touretappe in Rodez!!!

Greg heeft een ritzege in de Tour de France te pakken! Onze favoriet veroverde de dertiende etappe door in een lastige sprint bergop oppermachtig de maat te nemen van Peter Sagan.

Met de Pyreneeën achter de rug zette de Tourkaravaan vanuit Muret koers richting Rodez. Het net geen tweehonderd kilometer lange parcours was er een van een typische overgangsetappe, met vooral naar het einde toe een aantal hindernissen. De hitte maakte het extra pittig.

Op voorhand leken verschillende scenario’s mogelijk, en dat inspireeerde zes renners tot een vroege ontsnapping. De dapperen van de dag waren de Belg Thomas De Gendt, lokale held Alexandre Geniez, Wilco Kelderman, Nathan Haas, Cyril Gautier en Pierre-Luc Perichon.

Het peloton hield de teugels echter strak gespannen en maakte op tijd jacht op de koplopers. Toch werden De Gendt, Kelderman en Gautier pas in de slotkilometer gegrepen, van zodra de weg steiler en steiler begon op te lopen richting finish. Het was Greg die hen tot de orde riep.


Onze favoriet maakte er een lange sprint van en degradeerde mannen als John Degenkolb, Alexander Kristoff, Zdenek Stybar, Tony Gallopin en de klassementsrenners tot figuranten. Op één iemand na: Peter Sagan klampte zich wel vast en leek in een zetel te zitten.

Greg bleef echter trekken, sleuren en op de pedalen lopen in een ijzingwekkend duel met de Slowaak was het onze Belg die aan het langste eind trok! Na al die ereplaatsen eindelijk loon naar werken voor onze favoriet, die de armen breed openzwaaide en fel werd toegejuicht.

Voor Greg is deze vierde seizoenszege ook de mooiste uit zijn carrière. De vorige Belgische ritwinst in de Tour werd twee jaar geleden geboekt door Jan Bakelants, die vandaag het feestje overigens compleet maakte met een derde plaats. Voor de BMC-ploeg is het ook al het derde succes deze Tour, na de proloog en de ploegentijdrit. In het klassement verandert niets.


"Het is altijd een droom geweest om eens in de Tour te winnen. Ik heb het eindelijk voor elkaar gekregen", reageerde een gelukkige Greg. "Ik heb er lang voor moeten vechten, blijven proberen en in jezelf geloven is de boodschap. Vandaag liep alles een keer perfect."

"Onderweg was het vooral zaak het hoofd koel te houden. Zoveel mogelijk drinken, zo lang mogelijk krachten sparen en dan in de finale komen. Eén (lange) explosie was genoeg voor de overwinning. En als je ziet van waar ik aanzet, dan denk ik dat ik de sterkste was."

"Ik wist dat er iemand in mijn wiel zat, maar ben gewoon blijven doorsprinten. Die laatste meters leken wel eeuwig te duren. Omdat ik in Le Havre te lang had gewacht, was ik vroeg aangegaan. Ik heb de Pyreneeën overleefd met deze etappe in mijn gedachten, en als je dan kan winnen ... Zeker op zo’n manier is formidabel. Het is een van de mooiste momenten uit mijn loopbaan. De derde overwinning ook al voor BMC. Schitterend", besloot Greg.

Naar de Tour gaan is een goeie beslissing gebleken. Wanneer onze aanstaande vader terugkeert naar Ellen thuis staat nog niet vast. Een pluchen leeuwtje kan hij alvast meebrengen.


Geschreven door Wim op 17/07/2015