Greg Van Avermaet
Opnieuw podium in de Ronde van Vlaanderen

Opnieuw podium in de Ronde van Vlaanderen

Net als vorig jaar heeft Greg een plek op het podium van de Ronde van Vlaanderen veroverd. Onze favoriet werd deze keer derde, net na de ontsnapte Alexander Kristoff en Niki Terpstra.

Vlaanderens échte feestdag lokte ook vandaag weer een massa mensen naar buiten. Editie 99 van de Ronde werd naast de talrijke supporters lange tijd gekleurd door zeven renners, waaronder Lars Ytting Bak, Jesse Sergent, Damien Gaudin en Matthew Brammeier.

Op weg naar de finale werden de renners opgeschrikt door een paar onvoorzichtige volgwagens en zowaar een inzakkende reclameboog. Greg kwam gelukkig heelhuids door de hectiek en liet zich een eerste keer zien op de Koppenberg, fris peddelend voorin het peloton.

Net voordien werden de laatste vroege vluchters bij de kraag gevat en toonde André Greipel zich bedrijvig. Op de top van de Taaienberg, op 37 kilometer van de streep, kon ook Greg zich niet meer bedwingen. Een mooie versnelling, maar een selecte groep kwam weer samen.


Een steenworp verder probeerde onze favoriet het opnieuw. Deze keer met Portugees kampioen Nelson Oliveira en de Kazach Alexey Lutsenko, maar de controle was nog te groot. Van Sep Vanmarcke overigens geen spoor, wat later zou zijn poging om terug te keren falen.

Met nog 28 kilometer te gaan slaagden Niki Terpstra en Alexander Kristoff er wel in een gat te slaan. Achter hen kwam de samenwerking moeizaam op gang en tien kilometer verderop, aan de voet van de Oude Kwaremont, bedroeg het verschil met de twee al een halve minuut.

Daniel Oss maakte tempo voor Greg, en een aanval van Geraint Thomas en Zdenek Stybar halveerde de achterstand. Op weg naar de Paterberg gaf ook onze favoriet er nog eens een ruk aan, maar bij het opdraaien van de laatste hindernis was de kloof weer verdubbeld.

Het moment voor Greg om al zijn troeven op tafel te gooien. Hij ontbond zijn duivels op een imposante manier en reed Thomas, Stybar en co los uit het wiel. In de afdaling kon enkel Peter Sagan nog de aansluiting maken, en met zijn tweeën gingen ze in de achtervolging.

Greg gaf nog een uitstekende indruk en reed alles uit de kast, maar het gat bleef rond de vijftien à twintig seconden schommelen. Pas in de laatste twee kilometer bleef Terpstra aan het wiel van de snellere Kristoff en konden de jagers hun prooi steeds beter ruiken.

In de laatste rechte lijn zette Greg alles op alles, waarbij een leeggestreden Sagan gewoon overboord werd gegooid, maar onze favoriet strandde uiteindelijk op een handvol seconden. Hij zag hoe Kristoff het eenvoudig afmaakte, goed voor de eerste Noorse overwinning ooit.

Most beautiful race of the year is over. Went for it, finished 3th. #bmc #slr01 #rvv pic @tdwsport

Een foto die is geplaatst door Greg Van Avermaet (@gregvanavermaet) op
Geschreven door Wim op 05/04/2015