Greg Van Avermaet
Waanzinnige Gent-Wevelgem overleefd

Waanzinnige Gent-Wevelgem overleefd

Greg is zonder kleerscheuren door Gent-Wevelgem geraakt. De wedstrijd werd er een met nooit geziene weersomstandgheden waarbij renners letterlijk van hun fiets werden geblazen. Uiteindelijk bereikten maar 39 dapperen de finish, waaronder ook onze favoriet.

Zondag 29 maart 2015 heeft hallucinante beelden opgeleverd. De 77e editie van Gent-Wevelgem was op het randje van onmenselijk door de wind. Renners die helemaal schuin hingen of gewoon van hun fiets in de gracht werden gewaaid, het was geen uitzondering.

Met rukwinden tot 90 (!) kilometer per uur en een miezerige regen kon dit niet anders dan een slijtageslag worden. Het peloton brak continu in stukken en aan de voet van de eerste passage op de Kemmelberg, op 80 kilometer van de streep, bestond het nog uit slechts 40 man.

Greg zat er ook nog bij en oogde, gezien zijn zware val in de E3 Prijs twee dagen terug, meer dan behoorlijk. Maar toen een eindje verderop enkele kanshebbers in de achtervolging gingen op de in zijn eentje ontsnapte Jürgen Roelandts, zat onze favoriet net wat te ver.

Het peloton, of wat er nog van overbleef, begroef snel de strijdbijl en de zege werd bekampt met acht renners. Daarbij ook ploegmaat Daniel Oss, maar de Italiaan zou vooraan de minste blijken. Het was uiteindelijk zijn landgenoot Luca Paolini die op ervaring het laken naar zich toe wist te trekken, door met een late aanval Niki Terpstra en Geraint Thomas voor te blijven.

Zeven minuten later kwam Greg binnen in de eerste en enige grote groep. Slechts 39 moedige mannen haalden de aankomst. "Dit was extreem", was de logische reactie van onze favoriet. "Met die wind was het gewoon vechten om recht te blijven. Surfen op de vélo!"

"Ik ben wel blij dat ik er veilig door ben geraakt, want ik had schrik om na vrijdag nog eens te vallen. De pijn aan de heup viel mee, ik denk dat alles goedkomt tegen de Ronde", klonk Greg.

Geschreven door Wim op 29/03/2015