Greg Van Avermaet
‘Primavera’ muurvast, ondanks mooie poging

‘Primavera’ muurvast, ondanks mooie poging

Geen prijs voor Greg in Milaan-Sanremo. Van de favorieten was hij in de finale de meest ondernemende, maar de wedstrijd openbreken lukte niet. John Degenkolb mocht juichen.

Editie 106 van de ‘Primavera’ stond in het teken van de terugkeer naar de Via Roma. Voor Greg was het de eerste keer aankomen in de legendarische winkelstraat, want in het jaar dat hij hier zijn debuut maakte verhuisde de wedstrijd net naar de Lungomare.

Ook dit jaar het klassieke verloop met een omvangrijke vroege vlucht. Elf man, met Serge Pauwels, Maarten Tjallingii, Stefano Pirazzi en Matteo Bono als bekendste namen, reed om en bij de tien minuten bij elkaar. Het volgende wapenfeit was, traditiegetrouw, de Cipressa.

De laatst overgebleven vluchters werden op de klim afgelost door een trosje van Team Sky, dat even voordien geprofiteerd had van een val om een kloof te slaan. Greg en ploegmaat Silvan Dillier merkten het gevaar op en maakten de sprong naar voor, gevolgd door Zdenek Stybar.

Nog voor de top was de hergroepering echter een feit, al stond de deur achteraan het peloton wagenwijd open. BMC wilde de koers hard blijven maken en stuurde Daniel Oss vooruit. De Italiaan bereikte met Geraint Thomas de voet van de Poggio twintig seconden voor de rest.

Op de vier kilometer lange helling, met top op vijf kilometer van de streep, ging Thomas vooraan solo door. Achteraan bleef het lang gesloten, tot Philippe Gilbert een eerste bom dropte. Zonder veel succes, maar het was wel de goeie voorzet voor een versnelling van Greg.

Onze favoriet sloeg een kloofje en reed in een ruk het gat naar Thomas toe, maar eens boven zat alles op een zakdoek van elkaar. Greg ging echter vol door en reed op kop een sterke afdaling, maar alles klitte samen. Ook beneden probeerde hij nog eens, maar vergeefs.

Ondertussen waren Gilbert, Stybar, wereldkampioen Michal Kwiatkowski en nog een paar anderen door een val uitgeschakeld en van de andere favorieten kwam het niet meer. We stevenden af op een sprint van een uitgedund peloton, waarvan John Degenkolb uiteindelijk de snelste bleek. De Duitser vloerde titelverdediger Alexander Kristoff en Michael Matthews.

"Er zat meer in", zuchtte Greg na afloop. "Op de Poggio vond ik het goeie moment om een kloof te slaan, maar wegraken lukte niet. Ik heb nog even geprobeerd om het verschil te maken in de afdaling, maar iedereen vloeide samen in mijn wiel. En dan weet je dat het moeilijk wordt. In de sprint raakte ik helaas mijn positie kwijt, al was het beste er al af."

"We waren met de ploeg sterk in de breedte. Het is jammer dat we niet beloond worden. Ik had een uitstekend gevoel en er zat echt meer in. Zonde ook dat de koers niet meer open spat, ondanks het grotendeels slechte weer. Maar ik kan met vertrouwen naar de koersen van bij ons gaan", aldus onze favoriet. Te beginnen met de E3 Prijs in Harelbeke komende vrijdag.

San remo is done! We did great race with @bmcproteam, but leaving without result. Next E3-harelbeke. #bmc #srl01

Een foto die is geplaatst door Greg Van Avermaet (@gregvanavermaet) op
Geschreven door Wim op 22/03/2015