Greg Van Avermaet
Op zucht van winst in de Strade Bianche

Op zucht van winst in de Strade Bianche

Greg is op de tweede plaats geëindigd in de Strade Bianche. In de steile straten van Sienna probeerde onze favoriet met een ultieme jump weg te rijden van Alejandro Valverde en Zdenek Stybar, maar de Tsjech klampte aan en had finaal net iets meer overschot.

De idyllische wedstrijd in het mooie Toscane, met zijn vooroorlogse witte grindwegen als handelsmerk, was de eerste van een reeksje opdrachten in Italië. Greg, die hier in het verleden al meermaals goed was, werd door het BMC Racing Team als kopman naar voor geschoven.

En dat vertrouwen beschaamde onze favoriet niet. De finale barstte van ver open met een elitegroepje dat naast hem bestond uit ploegmaat Daniel Oss, landgenoot Sep Vanmarcke, Fabian Cancellara, Peter Sagan, Alejandro Valverde, Nathan Haas en Diego Rosa.

Na een paar aanvallen van het BMC-duo wisten Greg, Stybar, Valverde en Vanmarcke zich van de rest te onderscheidden. Maar ook laatstgenoemde moest op iets meer dan tien kilometer van het einde de rol lossen door een stevige versnelling van onze favoriet.

Met zijn drieën reden ze naar het pitoreske Sienna, waar een moordende laatste kilometer over winst of verlies zou beslissen. Greg wachtte zijn kans goed af en gooide op de steilste stroken een bom van jewelste die zowaar Valverde volledig van de kaart veegde.

Stybar kon echter wel nog net zijn wagonnetje aanpikken en had nog een tikje meer overschot waarmee hij in de technische straatjes richting aankomst het verschil kon maken. De Tsjechische kampioen juichte, Greg strandde op een tel van een grootse zege.


"Ik ben tevreden over mijn prestatie", klonk Greg. "Om te winnen van Valverde moest ik op die laatste helling vol gaan. Het verbaasde met dat ik eerst boven kwam, maar dan hing Stybar nog aan mijn wiel. Hij kwam over mij en ik was niet sterk genoeg meer om te reageren."

"Dit is een van de mooiste wedstrijden van het jaar. Die grindwegen, die hellingen en het landschap, het spreekt me echt aan. Het is ook een koers waar de sterkste renners naar voren komen en winnen. Al was het wel gevaarlijk vandaag, vooral op die stroken was er veel zijwind en had je niet altijd even veel grip op de weg. Gelukkig heb ik de gevaarlijke toestanden overleefd. Ik zat ook altijd goed vooraan en ik had ook de benen om een sterke finale te rijden," aldus onze favoriet, die woensdag van start gaat in Tirreno-Adriatico.

Geschreven door Wim op 07/03/2015