Greg Van Avermaet
Greg wint negende rit in de Vuelta a España

Greg wint negende rit in de Vuelta a España

Dag negen in de Vuelta a España leverde opnieuw een succesvolle vlucht op. Een dozijn sprintte voor de zege, de jonge Belg Greg Van Avermaet maakte het karwei knap af.De Ronde van Spanje zag haar negende etappe vertrekken in Viella. De rit had wel vijf pittige beklimmingen, maar kon in vergelijking met de twee vorige geen bergrit genoemd worden. De finale bestond uit een rits kuitenbijters, om na tweehonderd kilometer te finishen in Sabiñánigo.

Verschillende aanvalspogingen mislukten, maar net voorbij de Coll de l’Espina slaagden twaalf renners wel in hun opzet. De ritwinnaar van gisteren, David Moncoutié (Cofidis), was uit op de trui voor beste klimmer en kreeg het gezelschap van Patrice Halgand, Christophe Kern (Crédit Agricole), Egoi Martinez, Allan Perez (Euskaltel), Damiano Cunego (Lampre), Juan Antonio Flecha (Rabobank), Rinaldo Nocentini (Ag2r), Davide Rebellin (Gerolsteiner), Andrea Tonti (Quick Step), Xabier Zandio (Caisse d’Epargne) en de Belg Greg Van Avermaet (Silence). Dit dozijn reed in een mum van tijd zes minuten weg.

Het Euskaltelduo hield het tempo in de finale hoog, want Martinez reed virtueel in het amarillo. Het peloton gunde de Bask zijn moment de gloire, de voorsprong groeide zelfs richting acht minuten. Met de aankomst in zicht begon het grote pak dan toch tempo te maken, maar ook vooraan zaten ze niet stil. Onder meer Moncoutié en Flecha probeerden de intrinsiek snellere collega’s overboord te gooien, maar zij slaagden niet in hun opzet. Een sprint moest de winnaar aanduiden.

Op driehonderd meter van het einde trok Tonti zich op gang. Nocentini ging er snel over, maar op de versnelling van Greg Van Avermaet had niemand een antwoord. Het 23-jarige goudhaantje van Silence-Lotto pakte zijn vijfde zege van het seizoen, en zonder twijfel de mooiste in zijn nog prille carrière. Rebellin werd tweede, Flecha wipte nog over Nocentini en vervolledigde de top drie.

Eerder in deze Vuelta mocht ook ‘Quickstepper’ Tom Boonen het zegegebaar maken, wat Van Avermaets overwinning de tweede Belgische maakte. Wouter Weylandt (Quick Step) en Philippe Gilbert (Française des Jeux) maakten dat feestje compleet door de sprint van het peloton te winnen. Dat gunde Egoi Martinez uiteindelijk slechts een marge van elf seconden in het klassement.

Geschreven door Wim voor WVcycling.com op 08/09/2008