Greg Van Avermaet
Greg wint het puntenklassement in de Vuelta!

Greg wint het puntenklassement in de Vuelta!

Greg heeft met de Vuelta a España zijn eerste grote ronde uitgereden. Méér nog, onze Hammenaar kan naar huis met een ritzege én de blauwe trui als winnaar van het puntenklassement!|De slotrit in de Ronde van Spanje stuurde de overgebleven renners richting hoofdstad Madrid. Na goed honderd kilometer waaronder zeven plaatselijke ronden van zes kilometer, werd er aangekomen op de Paseo de la Castellana. Het was daar dat Tom Boonen drie jaar geleden wereldkampioen werd, en Greg zijn eerste wereldkampioenschap bij de beloften uitreed.

Het peloton schoot pas wakker eens Madrid bereikt. Drie renners, Jesus Rosendo Prado (Andalucia), Emanuele Bindi (Lampre) en Valerio Agnoli (Liquigas), reden een tijd lang voor het peloton uit, maar tegen de sprintersploegen maakten ze geen kans. Een valpartij binnen de laatste drie kilometer zorgde voor opschudding, gelukkig zonder erg.

In een warrige sprint kwam Greg al vroeg met de neus in de wind. Op de versnelling van de Deen Matti Breschel (Team CSC) had niemand een passend antwoord. Onderweg had onze favoriet voor de zekerheid een tussensprint naar zijn hand gezet, en met de vijfde plaats in de rituitslag mocht hij zich definitief eindwinnaar noemen in het puntenklassement. Hij houdt met 158 punten eenentwintig stuks over op Astanarenner Alberto Contador.

Een dikke proficiat aan Greg Van Avermaet, die zijn allereerste grote ronde verlaat met een knappe ritzege én de blauwe puntentrui! In het eindklassement werd hij zesenzestigste, op dik anderhalf uur van Contador.

Geschreven door Wim op 22/09/2008