Greg Van Avermaet
WK Ponferrada: vijfde

WK Ponferrada: vijfde

Greg heeft een mooie vijfde plaats behaald op het wereldkampioenschap in het Spaanse Ponferrada. Michal Kwiatkowski bezorgde Polen goud, in de sprint om de overige medailles raakte onze favoriet ingesloten.

Veertien ronden van 18,2 kilometer, goed voor een totaal van 254,8 kilometer. Gekruid met een lange en een korte helling, telkens met een pittige afdaling. De top van de laatste kuitenbijter lag op goed vier kilometer van de finish. Dat was het strijdtoneel waar het peloton dit jaar voor de felbegeerde regenboogtrui streed.

Het Belgische negental oogde sterk in de breedte en schoof drie speerpunten naar voor: Tom Boonen, Philippe Gilbert én onze Greg Van Avermaet. De wedstrijd kon alle kanten uit, maar begon alvast traditioneel.

Vier nobele onbekenden uit Colombia, Kroatië, Litouwen en Oekraïne reed een kwartier bijeen en zongen hun liedje uit tot ze op een goeie drie ronden van het einde afgelost werden door een omvangrijkere vlucht. Daarbij onder meer Tony Martin, Edvald Boasson Hagen, Giovanni Visconti en Michael Albasini. Ook Greg liet zch even zien, maar België stuurde uiteindelijk Sep Vanmarcke en Tim Wellens mee vooruit.

Hardrijder Martin probeerde het vervolgens solo, maar met nog dertig kilometer te gaan vloeide alles weer samen. Echt losbarsten deed de finale nog altijd niet en dus roken Cyril Gautier, Michael Valgren Andersen, Vasil Kiryienka en Alessandro De Marchi hun kans. Ze gingen de slotronde in met driekwart minuut.

Het sein voor de Belgen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Op weg naar de laatste klim achtte Michal Kwiatkowski zijn moment gekomen. De Pool gebruikte de vier koplopers als springplank om met een kleine voorsprong de laatste hindernis aan te vatten. Daar ontplofte het ook in de achtergrond nu helemaal.

Op de steile flanken van de Mirador counterde Gilbert een poging van Joaquím Rodriguez en kreeg vijf gezellen: Simon Gerrans, Alejandro Valverde, Tony Gallopin, Matti Breschel én, jawel, Greg. Onze favoriet smeet zich mee in de afdaling en zag hoe ‘Phil’ zich opofferde in de jacht op Kwiatkowski.

Het knappe ploegenspel van de Belgen werd echter niet beloond. De andere renners weigerden mee te werken en zo kwamen ze net te laat om de kloof met de 24-jarige Pool te dichten. Een medaille zat er wel nog dik in voor Greg, maar in volle sprint werd de deur vakkundig dichtgedaan door Valverde. Zilver voor Gerrans, brons voor de Spanjaard en onze favoriet bolde zichtbaar ontgoocheld als vijfde over de streep.
Geschreven door Wim op 28/09/2014