Greg Van Avermaet
Overwinning in Geraardsbergen!

Overwinning in Geraardsbergen!

Greg heeft zijn eerste echte zege van het seizoen te pakken! De aanvalslust van onze favoriet werd eindelijk beloond in de vijfde etappe van de Eneco Tour, met aankomst op de flanken van de Muur van Geraardsbergen.

Het zwaartepunt van de ronde lag in het slotweekend, te beginnen met deze vrijdagetappe. Geraardsbergen fungeerde als start- en aankomstplaats en wie Geraardsbergen zegt, noemt er in een adem ook de Muur bij. De beruchte helling was het epicentrum van de finale, een eerbetoon aan de vroegere Ronde van Vlaanderen.

Belgisch kampioen Jens Debusschere, Matteo Trentin, Pablo Lastras en Ivan Rovny tekenden voor de vroege vlucht. Het viertal was echter kansloos tegen een peloton dat de koers in de slotfase al snel openbrak.

Bij de tweede beklimming van de Muur stuurde de BMC-ploeg Philippe Gilbert en Manuel Quinziato vooruit met Lars Boom en Jens Keukeleire. Wegraken lukte echter niet en een tweede groepje met onder meer Greg keerde snel weer terug. Ondanks verschillende versnellingen troepten nog zo’n veertig renners samen.

Na een eenzame poging van ploegmaat Silvan Dillier was het de beurt aan Greg. Hij smeet een bom op de Onkerzelestraat, de voorlaatste helling van de dag met nog een vijftal kilometer te gaan. De rest moest alle zeilen bijzetten om aan te pikken, maar ondanks de overname van Boom was een kloof slaan onmogelijk.

In de afdaling naar de Vesten, het lastige voorgeborchte van de Muur waar vandaag de streep lag getrokken, probeerden Laurens De Vreese en Pavel Brutt de rest te verrassen. Even leken de Belg en de Rus ook echt gaan vliegen, tot een rood-zwart gekleurde wervelwind op de steilste stroken voorbij kwam razen.

Greg was net voorbij de boog van de slotkilometer in de tegenaanval gegaan en reed met een lange en indrukwekkende sprint de tegenstand los uit het wiel. Onze favoriet finishte enkele seconden voor Tom Dumoulin, de nieuwe leider. Eindelijk die eerste overwinning dit jaar, afgezien van het natourcriterium in Aalst.
"Dit doet ongelofelijk veel deugd", klonk Greg na afloop meer dan tevreden. "Het verschil tussen plek 1 en plek 2 is immens. Winnen, daar doe je het voor. Ik hoop dat de ban nu gebroken is en nog zeges zullen volgen."

"Ik was naar hier gekomen voor deze etappe. Het parcours was op mijn lijf geschreven en ik ken het hier als mijn broekzak. Het dan kunnen afmaken is schitterend. We reden met de hele ploeg uitstekend en ik wil iedereen bedanken. Ook voor de komende dagen zitten we nog goed met Gilbert en Quinziato."


Geschreven door Wim op 15/08/2014