Greg Van Avermaet
Met de allerbesten over de Tourmalet

Met de allerbesten over de Tourmalet

Greg heeft ook in de laatste bergrit van deze Tour de France voor een mooie prestatie gezorgd. Onze favoriet was een van de weinigen die de groep met klassementstoppers kon volgen op de beruchte Tourmalet.

Etappe achttien was dus al de laatste in het hooggebergte. De Pyreneeën schotelden wel nog een stevige maaltijd met vier beklimmingen voor, waarvan de Tourmalet veruit het meest tot de verbeelding spreekt.

De gigant (17,1 kilometer aan gemiddeld 7,3 procent) doemde op net voorbij halfkoers en was de laatste hindernis in aanloop naar de slotklim. Vijf jaar geleden, bij zijn eerste optreden in de Ronde van Frankrijk, moest Greg ook al over deze mythische col. Wat hij toen met verve deed en afrondde met een zevende plek.

Die dag werd er wel niet bergop aangekomen, maar toch klom onze favoriet ook vandaag vol motivatie over de Tourmalet. Hij beet in de laatste kilometers serieus op de tanden en slaagde er op karakter in aan boord te blijven van het fel uitgedunde peloton der klassementsrenners, dat nog maar een dertigtal man groot was.

Op die manier kon Greg in de afdaling en de vallei kopman Tejay Van Garderen nog van dienst zijn. De slotklim naar Hautacam deed hij op zijn eigen tempo, om uiteindelijk als 42e te finishen. Ruim een kwartier eerder zette Vincenzo Nibali zijn nakende Tourzege in de verf met een vierde ritzege. Van Garderen werd knap vijfde.

"Aangezien ik de Tourmalet bij mijn eerste passage al goed overleefde en ik hier nu toch redelijk bergop rij, was ik gemotiveerd om aan te klampen. Het was afzien in het zicht van de top, maar ik ben trots dat het gelukt is. Morgen is er misschien nog een kans, al voel ik toch ook de vermoeidheid in de benen", liet Greg weten.

Geschreven door Wim op 24/07/2014