Greg Van Avermaet
Op een zucht van winst in de Pyreneeën

Op een zucht van winst in de Pyreneeën

Met een zesde plaats in Tourrit zestien heeft Greg een fantastische eerste passage door de Pyreneeën afgewerkt. Onze favoriet glipte mee met een ruime vlucht en kwam na beklimmingen als de Portet-d’Aspet en de Port de Balès maar nipt te kort voor de zege. Hij strandde op dertien seconden van Michael Rogers.

De tocht van Carcassonne naar Bagneres-de-Luchon was met zijn 237,5 kilometer de langste in deze Ronde van Frankrijk. Meteen ook een eerste kennismaking met de Pyreneeën, met vandaag al vijf beklimmingen.

Pas na een derde wedstrijd, op de flanken van de Côte de Pamiers, kreeg de vlucht van de dag vorm. Bij die 21 renners ook onze Greg, voor de start nochtans weinig hoopvol. Het gezelschap, waar ook Jan Bakelants en Jens Keukeleire de Belgische kleuren verdedigden, reed naar een voorsprong van meer dan twaalf minuten.

Ook de Col de Portet-d’Aspet, waar ene Fabio Casartelli in de Tour van 1995 het leven liet, werd bedwongen. Maar de koers ontplofte pas echt op de laatste hindernis van de dag: de Port de Balès. De klim ‘buiten categorie’ is 11,7 kilometer lang, stijgt gemiddeld 7,7 % en de top ervan lag op 21,5 kilometer van de streep.

Versnellingen van Thomas Voeckler, Vasil Kiryienka, Michael Rogers en José Serpa dunden de kopgroep stevig uit. Onder meer kleppers als Michal Kwiatkowski, Tony Gallopin, Michael Albasini, Tom-Jelte Slagter en Spaans kampioen Jon Izaguirre moesten een voor een de rol lossen, maar Greg bleef verrassend lang meegaan.

Een paar kilometer voor de top moest onze favoriet dan toch voor zijn eigen tempo kiezen. Maar hij bleef uitstekend klimmen en kwam uiteindelijk boven als zesde, op iets minder dan driekwart minuut van de eersten. Helaas zat Greg in de afdaling helemaal alleen, zonder motoren of volgwagens om de lijnen uit te zetten.

Uiteindelijk strandde onze favoriet op amper een meter of twintig van de sprint voor plek twee en op slechts dertien seconden van Rogers, die solo won. Hoe dan ook een fantastische prestatie van Greg!

"Ik had er op voorhand echt niet op gehoopt om hier mee te doen voor de ritzege", klonk zijn reactie achteraf. "Jammer dat ik net niet dicht genoeg zat op de top van de Port de Balès. Ik ben geen klimmer, maar ik heb zo lang mogelijk aangeklampt. Dat hij in trapjes stijgt ligt me beter, maar het blijft een lastige col."

"Aan het eind kwam ik nog dicht bij de leiders, maar dat ik helemaal alleen zat maakte het moeilijk. Ik kende de afdaling niet en had ook niemand voor mij om de bochten in te schatten. Zelfs geen ploegauto of motor reed voor me uit. Net die kleine beetjes kunnen helpen in zo’n technische afdaling", aldus Greg."

In de achtergrond werd uiteraard ook strijd geleverd, en helaas voor de BMC-ploeg was kopman Tejay Van Garderen deze keer het slachtoffer. Hij staat nu zesde, maar een podiumplek lijkt plots ver weg.Geschreven door Wim op 22/07/2014