Greg Van Avermaet
Derde na lange vlucht door de Vogezen

Derde na lange vlucht door de Vogezen

Weer een mooie ereplaats voor Greg in deze Ronde van Frankrijk. Tony Martin won rit negen na een lastige tocht door de Vogezen, in de sprint van de ruime achtervolgende groep was enkel Fabian Cancellara sneller.

De 170 kilometer tussen Gerardmer en Mulhouse was bezaaid met zes gecatalogeerde beklimmingen, waarvan een van eerste categorie. Een pittig parcours, maar wel perfect op maat van eventuele vluchters.

En dus koos maar liefst dertig man vandaag voor het hazenpad. Achtentwintig stuks, met daarbij een gemotiveerde Greg en zijn ploegmaat Amaël Moinard, deden dat als tegenreactie op Tony Martin en Alessandro De Marchi. De verstandhouding kon echter beter en vooraan beuke vooral de Duitser lustig voort.

Op die col van eerste categorie, de Markstein met zijn top op vijftig kilometer van de streep, ging Martin solo door. De wereldkampioen in het tijdrijden bleef maar uitlopen en zou uiteindelijk zijn huzarenstukje afronden met een voorsprong van bijna drie minuten. Daarachter mochten ze dus sprinten voor plek twee.

Greg had de uitdunning in het middengebergte uitstekend overleefd en werd door Moinard goed afgezet in de slotkilometer. Onze favoriet ging echter van net iets te ver aan en werd op de streep nog nipt geremonteerd door ene Fabian Cancellara. Naast Joaquím Rodriguez, Pierre Rolland en José Joaquin Rojas was ook Tony Gallopin mee, die door de relatieve rust in het peloton de gele trui overneemt van Vincenzo Nibali.

"Ik denk dat Martin vandaag de sterkste was. Er was weinig aan te doen", reageerde een vrij tevreden Greg. "Wij reden voor de tweede plaats en of je dan tweede of derde wordt, maakt me niet zoveel uit."

"De beste heeft gewonnen, we kwamen geen seconde dichterbij. Europcar heeft nochtans had gereden om Martin terug te halen. Op de beklimmingen had ik niet zoveel overschot, het was vooral aanklampen voor mij. Nu zal het toch vooral zaak zijn van goed te recupereren", aldus onze favoriet.
Geschreven door Wim op 13/07/2014