Greg Van Avermaet
Valpartij streep door de rekening in kasseirit

Valpartij streep door de rekening in kasseirit

De vijfde etappe in de Ronde van Frankrijk is uitgedraaid op een tegenvaller. Greg had de tocht over kasseien nochtans met rood aangestipt, maar door een val mocht hij een kruis trekken over zijn ambities.

Het was koning Filip die de eer kreeg wedstrijd op gang te schieten. De start werd immers in het West-Vlaamse Ieper gegeven, ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog die honderd jaar geleden uitbrak. Eens weer de grens over werden er zeven kasseistroken voorgeschoteld. Met aankomst in Arenberg, bekend van het beruchte Bos van Wallers, was er helemaal sprake van een knipoog naar ‘de Helleklassieker’ Parijs-Roubaix.

Aanvankelijk waren dat negen kasseistroken, maar de Tourorganisatie probeerde rekening te houden met de barslechte weersomstandigheden. Accidenten vermijden zat er echter niet in. Verschillende valpartijen troffen het peloton, en dan nog vooral voor de eerste stenen aan bod kwamen. Het grootste slachtoffer werd titelverdediger Chris Froome, die na twee pittige schuivers zelfs tot een opgave werd gedwongen.

Ook voor Greg, die nog zo had uitgekeken naar vandaag, werd het een rit om heel snel te vergeten. "Mijn wedstrijd was eigenlijk al voorbij nog voor ze begonnen was", verklaarde hij na afloop. "Net voor de eerste kasseizone ben ik ten val gekomen, door een schuiver van een ploegmaat bij een rondpunt.

"Ik kon opnieuw aansluiten nog voor we de tweede kasseisector gingen aanvatten, maar toen zat ik helemaal achterin een uiteengerokken peloton. Met deze weersomstandigheden was het onmogelijk om op de kasseien verder op te schuiven." Onze favoriet liet het lopen en kwam een kwartier na Lars Boom binnengerold.

De Nederlander voelde zich als voormalig veldrijder in zijn sas vandaag, bleef gespaard van pech en toonde zich de beste van een select gezelschap. Daarbij ook geletruidrager Vincenzo Nibali, die verrassend sterk voor de dag kwam en een serieuze tik uit wist te delen aan zijn concurrenten in het klassement. BMC-kopman Tejay Van Garderen deed het al bij al aardig en staat nu op een twaalfde plaats. Greg mag zijn droom om geel te veroveren voor dit jaar opbergen, maar het belangrijkste is natuurlijk dat hij geen blessures heeft opgelopen.
Geschreven door Wim op 09/07/2014