Greg Van Avermaet
Ontsnapte Nibali boort Greg ritzege door de neus

Ontsnapte Nibali boort Greg ritzege door de neus

Dat Greg met superbenen in de Tour zit, mag duidelijk zijn. In de zware tweede etappe sprintte hij sneller dan Michal Kwiatkowski én Peter Sagan, maar Vincenzo Nibali graaide winst voor zijn neus weg na een late aanval.

Van York naar Sheffield over ruim tweehonderd kilometer, gekruid met meer dan tien pittige hellingen. Dat stond de renners te wachten op dag twee in de Ronde van Frankrijk. Een ideaal recept voor Greg, die van deze rit een eerste doel had gemaakt. Voor zeven anderen betekende het een dagje in de vroege vlucht.

Dat gezelschap, met aan boord Bart De Clercq en Blel Kadri, reed verder weg dan drie minuten. Laatstgenoemde overleefde het langst en wist zelfs een paar tegenaanvallen van onder meer Thomas Voeckler en Tony Martin af te slaan. Door de vele kuitenbijters was het peloton ondertussen stevig uitgedund. Greg gaf echter een ijzersterke indruk en reed telkens aan de zijde van de klassementstoppers over de klimmetjes.

Eerst Pierre Rolland en Jean-Christophe Peraud, en nadien zelfs Alberto Contador en Chris Froome probeerden de finale naar zich toe te trekken. Greg bleef uitstekend volgen op de steilste stukken en achtte op drie kilometer van de streep zijn moment gekomen door mee te glippen met Jakob Fuglsang.

Helaas bracht zowaar landgenoot Jurgen Van den Broeck de rest terug. Op de volgende poging, getekend Vincenzo Nibali, werd te lang getwijfeld. De Italiaanse kampioen bleef nipt uit de greep van de favorietengroep, waar Greg de sprint van ver aanging en kleppers als Michal Kwiatkowski en Peter Sagan voor wist te blijven.

"Het was gokken op het einde. Gegokt en verloren dus. Jammer dat Jurgen achter mij rijdt, maar dat is koers zeker? Nibali had het geluk dat hij wel de vrijheid kreeg, hoewel ik nog een reactie had verwacht", zei onze favoriet na afloop. "De teleurstelling is wel anders dan in de Ronde of de Omloop, waar ik de sprint verloor."

"Ik had deze dag al op voorhand aangekruist en ik voelde me ook echt goed vandaag. Als je zelf goed meeklimt en anderen de rol ziet lossen, krijg je extra motivatie om door te gaan. Hopelijk kan ik me nog meer laten zien in deze Tour, ik verwacht er in ieder geval veel van. Het begin is goed, maar er mag een overwinning komen."
Geschreven door Wim op 06/07/2014