Greg Van Avermaet
Geen ereplaats in eerste Touretappe door incidentrijke sprint

Geen ereplaats in eerste Touretappe door incidentrijke sprint

Greg is met een goed gevoel aan zijn tweede Ronde van Frankrijk begonnen. De openingsrit draaide uit op een sprint, die helaas ontsierd werd door een valpartij. Onze favoriet bleef nipt overeind, maar zag op die manier wel een mooie uitslag de mist in gaan.

Vijf jaar na zijn eerste deelname wou en mocht Greg nog eens van start gaan in de Tour de France. De 101e editie werd op gang geschoten in Engeland, met een 190,5 kilometer lange tocht tussen Leeds en Harrogate.

Benoit Jarrier, Nicolas Edet en vooral Jens Voigt kleurden de wedstrijd. De twee Fransen en de Duitser kozen voor de vroege vlucht, maar rond halfkoers had die laatste genoeg van de rivaliteit tussen de twee andere.

De 42-jarige veteraan, nu écht bezig aan zijn afscheid, ging solo en veroverde de bolletjestrui. Op zestig kilometer van de aankomst was de algemene hergroepering wel al een feit. Niets werd de aangekondigde massasprint nog in de weg gelegd, op een vergeefse uitval van Fabian Cancellara in de slotkilometer na.

Greg kon zich op de hellende aanloop goed plaatsen, tot hij plots de remmen dicht moest knijpen. Vlak voor zijn neus gingen Mark Cavendish, Simon Gerrans en Julien Simon hard tegen de grond en onze favoriet kon hen maar net ontwijken. Marcel Kittel ontsnapte eraan en veroverde de eerste zegebloemen en gele trui.

"Het was een mooie dag, met enorm veel volk langs de kant. Jammer van die val, anders had er een mooie ereplaats ingezeten. Maar het belangrijkste is dat ik niet zelf onderuit gegaan ben. Morgen een nieuwe dag", aldus onze favoriet na uiteindelijke dertiende plaats. Hij gaf ook nog mee trots te zijn op de Rode Duivels, die vanavond door Argentinië helaas werden uitgeschakeld in de kwartfinales van het WK voetbal.
Geschreven door Wim op 05/07/2014