Greg Van Avermaet
Pech houdt Greg van hoofdrol in ‘de Hel’

Pech houdt Greg van hoofdrol in ‘de Hel’

Een zeventiende plaats, dat is het verdict voor Greg in Parijs-Roubaix. Onze favoriet kwam aardig voor de dag in de Helleklassieker, maar een lekke band en een val waren er te veel aan. Winst was er voor Niki Terpstra.

Acht renners toonden weinig schrik voor de ruim vijftig kilometer kasseien en kozen voor een vroege ontsnapping. Bij het Bos van Wallers, de eerste belangrijke strook op zo’n 96 kilometer van de aankomst, bedroeg hun voorsprong nog een viertal minuten. Even voordien was Greg achterop geraakt na een lekke band, maar aan het eind van het Bos had onze favoriet zich toch aan boord gehesen van de eerste schifting.

Na een dertigtal kilometer vol positiewissels gooide Tom Boonen plots een knuppel in het hoenderhok. De viervoudige winnaar probeerde met Geraint Thomas, Bert De Backer en nog een drietal de tegenstand te verrassen, maar de BMC-ploeg hield de vluchters binnen schot. Greg zat in een zetel en zag even later ploegmaat Thor Hushovd de oversteek maken naar de kopgroep.

Boonen en co reden een goeie halve minuut bijeen, maar een versnelling van Sep Vanmarcke en de sprong van Peter Sagan zorgde ervoor dat de koers niet in een definitieve plooi viel. De spanning steeg op weg naar het beruchte Carrefour de l’Arbre, maar de winstkansen van Greg kregen in de aanloop daarnaartoe een serieuze knauw. Onze favoriet viel, net toen hij vlot aanpikte bij een versnelling van Fabian Cancellara.

Greg begon aan een inhaalrace en ging een pak renners voorbij, maar kwam na het Carrefour een tiental seconden te kort om aan te pikken bij de kopgroep. Dat gezelschap van elf mocht strijden om de zege, maar door het numerieke overwicht van Omega Pharma-Quick Step bleek de eerste poging van Niki Terpstra de goeie. Boonen en Zdenek Stybar stopten perfect af voor de Nederlander, die solo toekwam op de legendarische piste. John Degenkolb en Cancellara maakten het podium compleet, Greg kwam binnen op driekwart minuut."Ik had geen winnaarsbenen vandaag", is onze favoriet eerlijk. "Maar ik was wel goed genoeg om mee te zijn met het eerste groepje. Die valpartij dwarsboomde mijn finale. In een bocht schoof mijn voorwiel plots weg, en als je op de limiet rijdt heb je daartegen geen verhaal. Jammer, want de ploeg deed het tot dan voortreffelijk. We kwamen wel nog dicht, maar het mocht uiteindelijk niet zijn", aldus Greg.

Geschreven door Wim op 13/04/2014