Greg Van Avermaet
Enkel Cancellara blijft ijzersterke Greg voor in de Ronde

Enkel Cancellara blijft ijzersterke Greg voor in de Ronde

Na een fantastische wedstrijd met pakken karakter en aanvalslust is Greg tweede geworden in de Ronde van Vlaanderen. Onze favoriet moest in een sprint met vier uiteindelijk het hoofd buigen voor Fabian Cancellara.

Elf man, waaronder BMC-renner Taylor Phinney, kleurde de dag in een vroege vlucht. Met de beruchte Koppenberg op zo’n 45 kilometer van de streep kon de finale helemaal losbarsten. Net voordien, in de aanloop naar de eerste passage op de Paterberg, stond Greg plots aan de kant met materiaalpech. Hij nam, in een chaotische fase met valpartijen, het achterwiel van Klaas Lodewyck en begon aan een inhaalrace.

Aan de voet van de Koppenberg kreeg Greg weer voeling met het eerste peloton, maar het was pas een kilometer of tien later dat hij weer in de vuurlinie zat. Onze favoriet ging vrijwel meteen in de aanval. Eens voorbij de Taaienberg maakte hij deel uit van een kopgroep van veertien, met vrijwel alle grote namen erbij.


Een tactisch steekspel begon, tot Greg op 31 kilometer weer zijn moment gekomen achtte. Hij gooide een volgende knuppel in het hoenderhok en kreeg Stijn Vandenbergh met zich mee. Die bleef als waakhond van Tom Boonen helaas aan het wiel plakken. Het belette onze sterke BMC-kopman wel niet om een voorsprong uit te bouwen van om en bij de minuut, richting het bevreesde tweeluik Oude Kwaremont-Paterberg.

Op die eerste, zeventien kilometer voor de aankomst, smeet Fabian Cancellara zijn kaarten op tafel. Sep Vanmarcke was de enige die mee kon met de titelverdediger en zij gingen op zoek naar Greg en Vandenbergh. Het kopduo vatte de laatste helling aan met een voorsprong die nog maar een dozijn seconden bedroeg.

Greg gooide Vandenbergh los en bereikte de top zonder veel van zijn voorgift in te boeten, maar met nog dertien kilometer te gaan was een solo onmogelijk. De vier smolten samen en een finale om duimen en vingers van af te likken werd nog wat spannender toen Greg en Vandenbergh nog een paar keer voor de versnelling kozen. Eenmaal leek het te gaan lukken, maar een nerveuze Vanmarcke sloot weer aan met Cancellara.

In de slotkilometer haalde Greg nog een keer Vandenbergh terug, om vervolgens de sprint vanop kop te controleren. Hij ving de aanzet van Cancellara goed op en even stak hij zijn hand uit naar de opperste triomf in ‘Vlaanderens Mooiste’, maar de benen waren na al dat aanvalswerk net niet fris genoeg meer. De Zwitser won en werd met zijn derde mederecordhouder, Greg en Vanmarcke maakten het podium compleet. Een ongelofelijk prachtige wedstrijd van onze man uit Hamme-Zogge, maar helaas te karig beloond.


"Ik was er dicht bij", zuchtte Greg na afloop. "Het is een droom om de Ronde te winnen, dus dat het net niet lukt doet pijn. Het verschil tussen winst of verlies is soms klein. Maar tegelijk mag ik tevreden zijn over mijn prestatie. Zeker na die materiaalpech had ik altijd getekend voor een tweede plaats."

"Terugkomen kostte veel krachten, maar ik voelde me goed en heb niet getwijfeld. Ik wist waar ik moest gaan. Jammer dat Vandenbergh vanuit de ploegleiderswagen niet mocht meewerken, anders rijden we met zijn tweeën naar Oudenaarde. Nu wist ik dat er nog een paar zouden kunnen terugkeren."

"Jammer ook dat een Zwitser wint als we met drie Belgen voorop zijn. Maar het was degene met nog het meeste power in de benen die de sprint won. Eigenlijk reed ik een perfecte wedstrijd, ik put er vertrouwen uit voor de toekomst. Ook mijn ploegmaats mogen dat doen, ze deden het uitstekend", aldus onze favoriet.

Geschreven door Wim op 06/04/2014