Greg Van Avermaet
Weer podium in Québec

Weer podium in Québec

Greg heeft net als vorig jaar podium gereden in de Grote Prijs van Québec. Onze favoriet viel aan in de finale en werd in de sprint van een uitgedund peloton uiteindelijk derde. De zege is voor Robert Gesink.

Hoewel het nog maar de vierde editie is, kijken veel renners én fans uit naar het Canadese tweeluik in de WorldTour. Québec werd net zoals de voorbije drie keer als eerste voorgeschoteld, en op het menu stonden zestien ronden van 12,6 kilometer. Greg wou graag beter doen dan zijn tweede plek van vorig jaar.

Onze favoriet zat in de aanloop naar de finale in een zetel. Tejay van Garderen, Amaël Moinard en Steve Morabito - allen ploegmaats - kozen aan het einde van de tiende ronde het hazenpad. Ze bundelden de krachten met drie anderen en reden naar vroege vluchters Tiago Machado, Valerio Agnoli en Peio Bilbao.

Op die manier werden de ploegen van de concurrenten uitgeput in de achtervolging, en in een volgende ontsnapping met onder meer Marco Marcato en Dries Devenyns zorgde BMC’er Daniel Oss opnieuw voor zo’n situatie. Bij het ingaan van de slotronde reed Niki Tersptra echter in zijn eentje voor het peloton uit.

De Nederlander reed meer dan een halve minuut weg, tot Peter Sagan op vier kilometer van de streep versnelde. De Slowaak geraakte echter niet weg en werd een eindje verderop sterk gecounterd door Greg. Onze favoriet dichtte in een ruk de kloof met Terpstra, maar Sagan en tien anderen sloten weer aan.

Met de voorbije wedstrijden in gedachten mikte Greg vol op een sprint en het achterwiel van Sagan. Op papier de perfecte tactiek, tot de Slowaak met de streep in zicht plots parkeerde. Onze favoriet moest hem ontwijken en probeerde de schade nog te herstellen, maar kwam te laat om de overwinning te veroveren.

Robert Gesink mocht het zegegebaar maken en hield Frans kampioen Arthur Vichot af. Greg werd uiteindelijk derde, een zoveelste podiumplaats. "Dit is een gemiste kans", klonk het toch wel teleurgesteld.

"Ik voelde mij erg goed vandaag en was dicht bij de overwinning. Toen Sagan geen aanval meer plaatste, zette ik alles op de sprint vanuit zijn wiel. Maar hij wachtte, wachtte en bleef maar wachten. Toen hij opnieuw ging zitten had ik door dat hij kapot zat, maar toen waren de eersten al te ver weg. Jammer, al is Gesink zeker een verdiende winnaar", aldus onze favoriet. Overmorgen volgt een nieuwe kans in Montréal.
Geschreven door Wim op 13/09/2013