Greg Van Avermaet
Ronde van België afgesloten als vroege vluchter

Ronde van België afgesloten als vroege vluchter

Etappe vijf, de laatste en meteen ook zwaarste in deze Ronde van België, is lange tijd door Greg gekleurd via een vroege ontsnapping. Kopman Philippe Gilbert eindigde uiteindelijk derde in de rit en het eindklassement.

De koninginnenrit - in alweer rotslechte weersomstandigheden - stuurde de renners van en naar Banneux en schotelde hellingen als de Redoute en de zware Chambralles voor. Greg schoof na de eerste klim met zes anderen mee en zat zo aan boord van de vroege vlucht. Even later kwamen er daar nog vier renners bij.

Het vrij omvangrijke gezelschap, met verder ook onder meer Sven Nys, Björn Leukemans, Laurens De Vreese, Tom-Jelte Slagter en Alexander Kolobnev, kreeg echter nooit meer dan twee minuten voorsprong. Het sein voor Maxime Monfort, Romain Zingle, Tom Dumoulin en Luis Léon Sanchez om de sprong te wagen. Laatstgenoemde bleek de sterkste en waagde zich vervolgens aan een solo met nog ruim veertig kilometer te gaan.

De rest werd in de finale opgeslokt en een tegenaanval van Philippe Gilbert met leider Tony Martin, Francesco Gavazzi en Andreas Klöden kon de Spanjaard niet meer van de ritzege houden. Gilbert werd derde en bekleedt die plaats ook in het eindklassement. Dat wordt net als verleden jaar aangevoerd door de Duitser Martin. Greg kwam binnen op vijf en een halve minuut en eindigt de rittenkoers op een vijfendertigste plaats.

Geschreven door Wim op 26/05/2013