Greg Van Avermaet
Voorjaar afgesloten als meesterknecht

Voorjaar afgesloten als meesterknecht

Met Luik-Bastenaken-Luik achter de kiezen zit het voorjaar er nu helemaal op. Greg wist zich nog een laatste keer op te laden en schitterde in dienst van Philippe Gilbert, die uiteindelijk op een zesde plaats eindigde.

Het BMC Racing Team had met ‘Phil’ de publiekslieveling en een topfavoriet in huis. Het was op verzoek van de wereldkampioen én de ploegleiding dat Greg ook aan de start zou staan van deze 99e ‘Doyenne’.

Bij de verkenning voelden de benen nog vrij goed, en ook in de wedstrijd bleek er nog wat op te zetten. Onze favoriet reed vaak attent voorin het peloton en ging op de beruchte Redoute met de besten naar boven.

Op de Colonster, vervanger van de Roche aux Faucons, schoof Greg even mee met een groepje vol favorieten en outsiders. Nairo Quintana en Alberto Contador roerden zich, maar het was Ryder Hesjedal die ontsnapte.

In de aanloop naar de laatste vijf kilometer, ingeleid door de Saint-Nicholas, smeet Greg zijn laatste kaarten op tafel voor Gilbert. Hesjedal vatte de steile klim aan met twintig seconden voorsprong, en kreeg op de top het gezelschap van ploegmaat Daniel Martin, Carlos Betancur, Alejandro Valverde, Michele Scarponi en Joaquím Rodriguez. ‘Phil’ kwam net te kort om aan te klampen en mocht daar de overwinning op zijn buik schrijven.

Uiteindelijk maakte de Ier Martin het werk van Hesjedal af door in de slotkilometer een aanval van Rodriguez te counteren. Valverde won de sprint om de derde plaats, Gilbert eindigde op plek zeven. Een dikke vier minuten later bolde ook Greg over de aankomstlijn, nu echt wel voor de laatste keer dit wielervoorjaar.

"Ik heb geprobeerd mij zo lang mogelijk te sparen, maar ik voelde dat ik niet meer de benen had om de finale te rijden", vertelt onze favoriet achteraf. "Op de Colonster was ik even mee, maar dat was al op de limiet. Ik heb daarna nog eens alles gegeven om Philippe goed af te kunnen zetten en dan was de koers voor mij over."

"Het was een lang maar mooi voorjaar, al zou ik al mijn ereplaatsen uiteraard graag omruilen voor een zege in een van de monumenten. Ik heb geprobeerd om overal goed te zijn, te pieken op de Vlaamse klassiekers en het zo lang mogelijk te kunnen rekken. Dat is allemaal goed gegaan, maar ik was content toen ik vandaag over de streep reed. Nu is het eindelijk rusten, een weekje niets doen en genieten." Meer dan verdiend, lijkt ons!

Geschreven door Wim op 21/04/2013