Greg Van Avermaet
Rode loper uitgerold op de Cauberg

Rode loper uitgerold op de Cauberg

Geen overwinning voor BMC in de Amstel Gold Race. Greg deed zijn job en opende het vuur op de Cauberg voor kopman Philippe Gilbert, maar die kon de eerder ontsnapte Roman Kreuziger niet meer terughalen.

‘s Nederlands grootste wedstrijd was de eerste voorjaarswedstrijd in aangenaam lenteweer. Een verademing voor het peloton, dat qua veld naar goede gewoonte een pak verschilt met dat van de Vlaamse klassiekers.

Greg verteerde de aanpassing en peddelde vlot mee in en rond Valkenburg. Een vroege vlucht met Johan Vansummeren kleurde lang de wedstrijd, en Mikel Astarloza zong zijn liedje zelfs uit tot diep in de finale.

De Spanjaard werd bijgehaald door een zevental outsiders, waarvan Roman Kreuziger het best voor de dag kwam. Met nog zeven kilometer te gaan liet de Tsjech zijn metgezellen achter om solo de strijd aan te gaan met het ondertussen uitgedunde peloton, dat een achterstand van meer dan een halve minuut had.

Aan de voet van de Cauberg, niet langer de aankomstplaats van de Gold Race maar wel de ultieme scherprechter zoals op het jongste wereldkampioenschap, zette Greg zich op kop van de grote groep. Zijn versnelling trok het pak nog verder uit elkaar en bracht kopman Philippe Gilbert perfect in een zetel.

Diens traditionele aanval was pittig, maar kwam te laat om Kreuziger bij te benen. In de resterende anderhalve kilometer kwam een klein groepje met Greg nog terug tot bij Gilbert, Simon Gerrans en Alejandro Valverde. Laatstgenoemde won de sprint om plek twee, Gilbert werd vijfde en onze favoriet zestiende.

"Jammer dat ik wat ingesloten zat in de sprint, want anders zat er een nieuwe toptienplaats in", gaf Greg mee na de wedstrijd. "Jammer ook dat Kreuziger standhield. Philippe was goed en ik kon hem perfect afzetten. De achtervolging organiseren was lastig, zeker als ook de ploeg van Gerrans het laat afweten."

"Ondanks het lange voorjaar voelden de benen nog vrij sterk aan. Of ik Luik-Bastenaken-Luik er nog bijpak weet ik wel nog niet. Na zo’n koers als vandaag zeg je natuurlijk nee, maar morgen kan dat alweer anders zijn. De ploeg wil dat ik rijd, maar het wordt ook stilaan tijd voor rust", aldus onze favoriet.
Geschreven door Wim op 14/04/2013