Greg Van Avermaet
Op een steenworp van winst in de Brabantse Pijl

Op een steenworp van winst in de Brabantse Pijl

Het blijft net niet voor Greg dit voorjaar. Amper drie dagen na Parijs-Roubaix streed hij met een ultieme aanval weer vol mee voor winst in de Brabantse Pijl, maar Peter Sagan haalde onze favoriet in extremis terug.

"De Hel zit nog in de kleren", klonk Greg aan de vooravond van de Brabantse Pijl. Het verhinderde hem niet van ook in deze wedstrijd een hoofdrol te spelen. Op twintig kilometer van de streep ontbond hij zijn duivels op een helling. Ploegmaat Philippe Gilbert en topfavoriet Peter Sagan waren de enigen die konden volgen.

Sylvain Chavanel en Simon Geschke konden even later wel nog aansluiten en het vijftal reed in een mum van tijd naar de kopgroep. Die bestond uit enkele overlevers van de vroege ontsnapping en een paar namen à la Björn Leukemans en Stijn Devolder, die net voor de finale de oversteek al hadden gemaakt.

Greg nam naar goede gewoonte een hoop werk voor zijn rekening, maar ging in de voorlaatste kilometer zelf zijn kans toen hij meeglipte met een versnelling van Nikolas Maes. Onze favoriet speelde alles of niets en gooide in de steile slotkilometer Maes meteen overboord. Even leek de verlossende zege eraan te komen.

Sagan liet echter niet begaan en sloeg de droom van Greg op een vierhonderdtal meter van de streep aan diggelen. Gilbert kon als enige aanpikken, maar bleek in de sprint niet sterk genoeg om BMC alsnog de bloemen te schenken. Leukemans werd derde, onze favoriet strandde uiteindelijk leeggestreden op een zesde plaats.

"Pff, net niet", zuchtte Greg na de aankomst. "Ik dacht even dat ik ging winnen en zei tegen mezelf: nu moet ik alles geven. Als ze iets meer twijfelen zat het erin, maar de timing van Sagan was perfect. Op het laatste steile stuk kwamen ze terug, dan weet je dat het over is. Jammer dat Philippe hem ook niet kon kloppen."

"Het is jammer dat die overwinning maar niet komt, want ik ben elke keer op de afspraak. Het probleem is dat Cancellara en Sagan erbovenuit steken in de koersen waar ik ook op mik. De rest rijdt voor de ereplaatsen en ik ben daarin misschien wel de regelmatigste", legt onze favoriet uit. "Zondag rijd ik met de Amstel Gold Race mijn laatste wedstrijd dit voorjaar, en dan is het tijd voor wat rust!"
Geschreven door Wim op 10/04/2013