Greg Van Avermaet
Podium in Gent-Wevelgem

Podium in Gent-Wevelgem

Greg is knap derde geworden in de 75e editie van Gent-Wevelgem. Topfavoriet Peter Sagan won solo na een late aanval, in de sprint daarachter moest onze favoriet enkel Borut Bozic voor zich laten.

Geen toestanden à la Milaan-Sanremo in Vlaanderen, ondanks de winterse taferelen. De organisatie trad preventief op door een vijftigtal kilometer te schrappen en de rest van het parcours lag er sneeuwvrij bij.

De renners vlogen er meteen in en trokken het pak al snel in waaiers uiteen. Iets voorbij halfkoers slaagden Juan Antonio Flecha, Matthieu Ladagnous en Assan Bazayev erin een vlucht op touw te zetten. Een eindje verderop gaf titelverdediger Tom Boonen op na een val, terwijl Greg duidelijk over goeie benen beschikte.

Onze favoriet kon zich naar goede gewoonte dus niet bedwingen, maar was op die manier wel bij de pinken toen een groepje van tien renners zich afscheidde. Nog voor de tweede passage op de Kemmelberg waren de drie aanvallers bijgebeend en zat het ondertussen uitgedunde peloton al op anderhalve minuut.

Het tempo op die helling werd bepaald door onze favoriet, en ook in het verdere verloop toonde hij zich een van de sterkhouders vooraan. De beste luisterde echter naar de naam Peter Sagan. Het Slowaakse fenomeen speelde met de pedalen en plaatste op drie kilometer van het einde de beslissende aanval.

Greg probeerde nog wel, maar kon het gat niet meer dichten. Met de rode vod van de laatste kilometer in zicht waagde hij nog een poging om in zijn eentje naar de tweede plaats te rijden, maar tevergeefs. Uiteindelijk moest hij in de sprint enkel het hoofd buigen voor Sloveens kampioen Borut Bozic.


"Het was weer een koude en lastige wedstrijd", liet onze favoriet weten. "Het was direct koers, vooral door de wind. Ondanks de kortere afstand kruipt dat toch in de kleren. Op het einde was het vat af bij iedereen."

"Toen Sagan ging, kon niemand volgen. Hij liep gewoon uit, zittend in het zadel. Als iemand zo goed is, heb je jezelf weinig te verwijten. Wel jammer dat Bozic mij nog voorbijging, maar het was toch een goeie sprint."

"Dit is goed voor het vertrouwen. Ik kijk echt uit naar de Ronde van Vlaanderen. Peter Sagan en Fabian Cancellara zijn de grote favorieten, maar wij moet daarvan zien te profiteren", besloot een tevreden Greg.
Geschreven door Wim op 24/03/2013