Greg Van Avermaet
Overleven in ijzige ‘Primavera’

Overleven in ijzige ‘Primavera’

Foto © Gruberimages

De 104e Milaan-Sanremo, eentje voor de geschiedenisboeken door de onzettend barre weersomstandigheden, is verrassend gewonnen door Gerald Ciolek. Greg wist de winterse chaos te verteren en was mee in het eerste peloton, maar speelde voor de rest geen rol van betekenis.

Ongezien, de aanvangsfase van deze ‘Primavera’. Door de winterse temperaturen, bakken sneeuw en een ijzige wind zaten renners versteven van de kou op de fiets, met tranen vastgevroren aan het gelaat. De Turchino en Le Manie beklimmen werd onmogelijk en dus legde de organisatie de koers zowaar stil na honderd kilometer.Niet om er een punt achter te zetten, maar om twee uur later het deelnemersveld weer uit de bus te halen en op pad te sturen voor een verkorte versie van de Italiaanse klassieker. De vroege vlucht van zes, met Lars Bak en Pablo Lastras, kreeg zijn voorsprong terug en de wedstrijd ging gewoon verder.

Aan de voet van de Cipressa kwam het fel uitgedunde peloton weer vooraan. Na wat gekwispel van Philippe Gilbert raaken Eduard Vorganov, Ian Stannard en Sylvain Chavanel op kop. De laatste twee overleefden ook de Poggio en kregen het gezelschap van topfavoriet Peter Sagan, Fabian Cancellara, Luca Paolini en Gerald Ciolek.

Het was de onverwachte Duitser die in de sprint de maat nam van Sagan en Cancellara. Taylor Phinney bezorgde BMC een knappe zevende plaats, Greg zelf eindigde na een anonieme koers in een eerste grote groep als 36e.

"Ik had nooit gedacht dat ik tot in Sanremo zou geraken", reageerde onze favoriet. "We hadden twee ritten, twee ritten die ik niet kon winnen. Na de eerste wou ik er al de brui aan geven. Ik was helemaal onderkoeld in de bus. Maar Philippe (Gilbert, nvdr.) wou doorrijden en je kopman laat je niet alleen achter."

"Uiteindelijk voelden de benen wel goed aan, maar door de koude had ik geen versnelling in de benen om mee te doen voor de prijzen. Het risico was ook te groot. Uiteindelijk wou ik nog wel sprinten voor een ereplaats, maar toen Taylor (Phinney, nvdr.) zich in de slotfase op kop zette kon hij een gat slaan en zo wegrijden."

Geschreven door Wim op 17/03/2013