Greg Van Avermaet
Greg helpt Gilbert aan wereldtitel

Greg helpt Gilbert aan wereldtitel

Philippe Gilbert is de nieuwe wereldkampioen. De Belgische kopman was na 267 kilometer de sterkste man in koers en reed solo naar goud. Greg en co cijferden zich volledig weg in dienst van de ploeg.

De Belgen reden de perfecte koers in Nederlands Limburg. Björn Leukemans en Gianni Meersman maakten lang deel uit van een vlucht, die stand hield tot op twee en een halve ronde van het einde. Daarna namen de andere Belgen het initiatief en bleef het pak samen tot aan de voet van de slothelling.

Greg had daar Boonen en Gilbert in de beste positie afgezet en probeerde de Cauberg verder zo goed mogelijk te overleven. Gilbert ging vervolgens op de trappers lopen en reed met de vingers in de neus weg van iedereen. Hij hield stand in de twee resterende kilometers en bezorgde België de wereldtitel.

"Ik heb me de hele wedstrijd zo lang mogelijk gespaard om de twee kopmannen in ideale positie af te zetten aan de voet van de Cauberg", klonk het bij Greg na afloop. "En dat is aardig gelukt. Toen Phil weg was, bleef ik bij Tom. In het geval dat Phil zijn voorsprong niet zou vasthouden, kon ik Tom nog helpen in de spurt."

En dat bleek uiteindelijk niet nodig. "Toen ik boven kwam zag ik een blauwe man in de verte rijden. Ik had toen door dat het heel moeilijk ging worden om hem terug te pakken", besloot onze favoriet, die waarschijnlijk samen met de andere Belgen een lange nacht tegemoet ging.

Geschreven door Niels op 23/09/2012