Greg Van Avermaet
Vierde in Vlaanderens Mooiste

Vierde in Vlaanderens Mooiste

Greg heeft een erg mooie vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen behaald. Tom Boonen won voor de derde keer door Filippo Pozzato en Alessandro Ballan te verslaan, achter hen toonde onze favoriet zich de snelste.

Vlaanderens Mooiste had voor haar 96e editie een omstreden nieuw parcours uit de hoed getoverd. De Muur en de Bosberg maakten plaats voor drie verschillende lussen rond de Oude Kwaremont en de Paterberg, de aankomst lag niet langer in Meerbeke maar in Oudenaarde. Brugge was wel nog altijd decor voor de start.

De wedstrijd kreeg een vroege vlucht van maar liefst vijftien renners. Het BMC Racing Team was niet vertegenwoordigd, maar ook Omega Pharma-Quick Step was voorin afwezig. De ploeg van topfavoriet Tom Boonen mocht meteen het gewicht van de wedstrijd dragen. Zeker nadat die andere vooruitgeschoven kanshebber, Fabian Cancellara, op dik zestig kilometer van de streep uitgeschakeld werd door een zware val.

Ook Sebastian Langeveld ging zwaar onderuit en een slipper van Johan Vansummeren bij de tweede passage op de Paterberg leek even de koers te gaan beslissen. Terwijl Greg werd opgehouden in de chaos leken enkele favorieten te profiteren, maar alles kwam weer samen. Philippe Gilbert, die eerder in de koers even prikte, en Thor Hushovd waren er wel niet meer bij. Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont viel de beslissing.

Ploegmaat Alessandro Ballan ontbond zijn duivels en reed solo weg. Filippo Pozzato en Boonen sloten even later aan, de rest was gezien. Achter de drie ontstond een groep van van een dozijn, met daarbij ook Greg. Hij bleek nog over te hebben in de finale en kwam als vijfde boven op de Paterberg, na het trio en Peter Sagan.

Uiteindelijk mocht Boonen voor de derde keer juichen in de Ronde van Vlaanderen, waarmee hij in het rijtje recordhouders komt te staan. Ballan probeerde tot drie keer toe aan te vallen, maar de Belg liet niet begaan en vloerde Pozzato in de sprint. Een veertigtal seconden later was het onze favoriet die voor de neus van Sagan, Niki Terpstra en Luca Paolini de vierde plaats veroverde. Zijn beste notering ooit in ’s lands grootste koers.

"Als ik vooraan had kunnen sprinten zou ik dicht bij winst gezeten hebben, maar de drie besten waren gewoon weg. Dus in deze omstandigheden was de vierde plaats was het hoogst haalbare, en daar ben ik natuurlijk tevreden mee", reageerde Greg. "De benen waren onderweg niet super en ook mijn blessures speelden nog op, maar naarmate de koers vorderde werd ik steeds beter. Toen we de laatste keer de Paterberg beklommen, kon ik zelf een beetje de forcing voeren met Sagan en Paolini. Maar helemaal naar voor rijden zat er niet meer in."

"Gelukkig hadden we Ballan mee, die zeker niet op mij moest wachten. Ooit kan ik Vlaanderens Mooiste winnen, maar het is logisch dat we nu zijn kaart trokken. Hij hoorde al heel de dag bij de sterksten. Het is jammer dat hij niet aan het langste eind trok, maar ik gun Boonen zijn derde zege. Het is een goeie gast", zegt onze favoriet. Parijs-Roubaix staat net als vorig jaar niet in op zijn programma. Hij herneemt binnen anderhalve week met de Brabantse Pijl en het Ardense drieluik. "De focus ligt nu op herstellen en bergop trainen."

Geschreven door Wim op 01/04/2012