Greg Van Avermaet
Opnieuw sterk op Toscaanse grindwegen

Opnieuw sterk op Toscaanse grindwegen

Na een vijfde plaats in de Omloop Het Nieuwsblad is Greg ook vijfde geworden in de Strade Bianche. Hij reed in dienst van Alessandro Ballan, maar gooide ook zelf net als vorig jaar hoge ogen. Fabian Cancellara won.

De vele grindwegen zorgen voor de mythische sfeer rond deze wedstrijd in het mooie en zonnige Toscane. Spek naar de bek van Greg, maar met Philippe Gilbert en Alessandro Ballan had de BMC-ploeg ook de winnaar en runner-up van vorig jaar in haar rangen.

Met nog een kleine kilometer op vijftig te gaan werd er een eerste schifting doorgevoerd. Een vroege vlucht van twaalf, met onder andere ploegmaat Marco Pinotti en landgenoten Ben Hermans en Kevin Hulsmans, werd afgelost door een favorietengroep van twintig. Daarbij geen Gilbert, maar wel Greg en Ballan.

Onze favoriet offerde zijn kansen op voor zijn ploegmaat en had het grootste aandeel in het terughalen van de ontsnapte Daniele Bennati. Niet veel later, op de laatste en steile grindstrook een twaalftal kilometer voor de streep, was het wel Greg zelf die uitpakte met een mooie machtsontplooiing.

Even leek hij alles en iedereen in de vernieling te rijden, maar die rol was uiteindelijk weggelegd voor Fabian Cancellara. De Zwitserse krachtpatsen ging op een steenworp van de top op en over onze favoriet en snelde in de stijl van de tijdrijder naar zijn eerste seizoenszege, zijn tweede hier ooit.

Ballan en Greg reden naar de slothelling in het gezelschap van Maxim Iglinsky, Roman Kreuziger en Oscar Gatto en werden uiteindelijk vierde en vijfde. "Alessandro was al tijden bezig over de strade bianche dus besloot ik zijn kaart te trekken. Maar ik had hem beter verwacht. Jammer, want er zat meer in voor mij. Al was het tegen Cancellara heel moeilijk geworden", aldus onze favoriet, die van Ballan uitdrukkelijke complimenten kreeg.

Geschreven door Wim op 03/03/2012