Greg Van Avermaet
Vijfde in de Omloop

Vijfde in de Omloop

De Omloop Het Nieuwsblad heeft zoals de traditie het wil het Belgische wielerseizoen op gang geschoten. Greg miste de beslissende vlucht, maar sleepte wel nog een mooie vijfde plaats uit de brand.

Een stralende zon stond boven start- en aankomstplaats Gent en vergezelde de renners ook in de Vlaamse Ardennen, waar eindelijk weer gekoerst werd. Zeven man met onder andere Sven Vandousselaere, Lieuwe Westra en de overmijdelijke David Boucher koos in de openingsklassieker voor de vroege ontsnapping.

Omega Pharma-Quick Step controleerde de wedstrijd en op zestig kilometer van de streep, bij de beklimming van de Taaienberg, ging Tom Boonen himself aan de boom schudden. Net daarvoor was iemand in Gregs achterwiel gereden op de Kruisberg, waardoor onze favoriet net niet meer tijdig voorin raakte.

Ook kopman Philippe Gilbert had de slag gemist, maar het BMC Racing Team kon gelukkig wel nog rekenen op Thor Hushovd. De Noor verkeerde met Boonen en verder ook Dries Devenyns, Sep Vanmarcke, Juan Antonio Flecha, Matthew Hayman en Matti Breschel in mooi gezelschap en zij rolden alle vroege vluchters op.

Tot Hushovd op de Paddenstraat de rol plots moest lossen. Een achtervolgingsoffensief van Greg, Gilbert en Alessandro Ballan kwam te laat en uiteindelijk mochten Boonen, Flecha en Vanmarcke sprinten om de overwinning. Laatstgenoemde haalde het verrassend, maar zeker niet onverdiend.

Niet veel later moest Greg in de sprint om de vierde plek enkel Heinrich Haussler voor zich dulden. "Het is jammer dat ik niet meer op tijd kon opschuiven voor de Taaienberg en daar de koers al verloor. Ik wist wel dat Hushovd nog mee was met de leiders, maar die bleek dan later gelost te zijn. Eigenlijk was het koersverloop ons steeds onduidelijk. Gelukkig rij ik nog een mooie uitslag", aldus onze favoriet.

Geschreven door Wim op 25/02/2012