Greg Van Avermaet
Waaier gemist, weg klassement

Waaier gemist, weg klassement

De koninginnenrit in de Tour Down Under is voor Greg en de BMC-ploeg op een sisser uitgedraaid. Onze man werd verrast door een waaier, ploegmaat Martin Kohler is zijn leiderstrui kwijt.

Het 151,5 kilometer lange parcours werd gekruid met een passage en aankomst boven op Willunga Hill. Onder meer Thomas De Gendt en Nathan Haas maakten het mooie weer in een vroege vlucht.

Laatstgenoemde hield het langst stand en werd op weg naar de slotklim gegrepen door een fel uitgedunde groep der favorieten. Greg overleefde aanvankelijk de schifting op de beklimming, maar werd even later overboord gegooid door onverwachte waaiervorming van Team Movistar.

Hun kopman, de na schorsing teruggekeerde Alejandro Valverde, maakte het karwei uiteindelijk knap af door in een sprint met twee Simon Gerrans te verslaan. De Australische kampioen neemt op zijn beurt de leiderstrui over van Gregs ploegmaat Martin Kohler. Die was wel mee met de goeie groep, maar kraakte in de slotfase. Onze favoriet zelf kwam als 42e over de streep.

Geschreven door Wim op 21/01/2012