Greg Van Avermaet
Seizoen eindigt met twaalfde plaats in Lombardije

Seizoen eindigt met twaalfde plaats in Lombardije

Greg heeft een meer dan geslaagd seizoen afgesloten in de Ronde van Lombardije. Onze favoriet deed lang mee voor winst, maar moest na een zware koers uiteindelijk tevreden zijn met de twaalfde plaats.

De laatste klassieker van het jaar was ook Gregs laatste optreden dit seizoen. Twaalf maanden terug reed hij voor het eerst Il Giro di Lombardia, vandaag werd onze favoriet bij de kanshebbers gerekend.

Ook de BMC-ploeg geloofde erin en hielp de wedstrijd te controleren toen een vroege vlucht van zes met Johan Vansummeren haar heil zocht. In de afdaling van de Colma di Sormano plots opschudding: Greg reed lek en ontsnapte tenauwernood aan een valpartij.

Gelukkig keerde hij tijdig terug voor de Madonna del Ghisallo, waar het een eerste keer ontplofte. Vincenzo Nibali viel aan bergop en reed anderhalve minuut weg van het uitgedunde peloton.

De koers leek even gestreden, maar in de laatste twintig kilometer kwam de koploper de man met de hamer tegen. Van het ene op het andere moment kwamen Greg en co weer in aanmerking voor winst.

Onze favoriet hield op de Villa Vergano, de zware scherprechter in de vernieuwde finale, lang stand. Tot Oliver Zaugg versnelde. De door niemand voorspelde Zwitser vloof naar boven en reed vervolgens door naar zijn eerste (!) zege als profrenner.

Daniel Martin en Joaquím Rodriguez mochten mee op het podium, een ietwat tegenvallende Philippe Gilbert werd achtste. Greg moest in de sprint om plek elf uiteindelijk alleen maar Luca Paolini voorlaten. "Het was een heel lastige koers", reageerde hij achteraf.

"Dat terugkomen na die lekke band en bijna-val heeft me krachten gekost, die ik misschien op het einde te kort kwam. Jammer, maar ik denk dat ik trots mag zijn op mijn seizoenseinde. Winst in Parijs-Tours, tweede in Piëmont en nu tot de finale mee in een zware Ronde van Lombardije."

"Nu is het tijd om wat te relaxen, te beginnen met een etentje met de ploeg. Ik zal er de ploegmaats nog eens extra bedanken, want ze hebben de voorbije weken hard gewerkt in mijn dienst", aldus Greg.

Geschreven door Wim op 15/10/2011