Greg Van Avermaet
Greg wint Parijs-Tours!

Greg wint Parijs-Tours!

9 oktober 2011 gaat de geschiedenis in als de dag waarop Greg met Parijs-Tours zijn eerste klassieker op zijn naam schreef. Onze favoriet klopte de Italiaan Marco Marcato in een sprint met twee.

De 105e editie van de Franse najaarklassieker kende een vernieuwde finale, maar die leek sterk op die van de voorbije jaren. Het traject was nog altijd om en bij de 230 kilometer lang, schotelde in de finale nog steeds enkele kuitenbijters voor en kwam naar goede gewoonte aan op de Avenue de Grammont. De laatste rechte lijn was wel niet meer zo eindeloos lang als voorheen.

Jurgen Van Goolen, Sébastien Delfosse, Andreas Klier, Rubens Bertogliati, William Clarke, Rony Martias en David Boucher stapten aan boord van de vroege vlucht. Het grote pak gaf elf minuten toe, tot net voorbij halfkoers. Greg en zijn ploegmaats namen het heft in handen en trokken waaiers.

Uiteindelijk ontstand er een groepje van vijftien man, dat op een goeie vijftig kilometer van de streep de aansluiting maakte met de koplopers. Onder andere Stuart OGrady, Maarten Tjallingii, Marco Marcato, Leonardo Duque, Laszlo Bodrogi, Mickael Delage, Ian Stannard, Geoffroy Lequatre én Greg waren mee.

Het twintigtal reed anderhalve minuut bijeen op het verbrokkelde peloton. Mark Cavendish, voor het eerst in de regenboogtrui, probeerde met zijn ploeg de organisatie op touw te zetten maar slaagde daar niet in. Ook verschillende tegenaanvallen, onder meer van Philippe Gilbert, waren tevergeefs.

Op vijftien kilometer van de streep ontsnapte Arnaud Gérard. De Fransman begon met twintig seconden voorsprong aan de Côte de Beau Soleil, het signaal voor Marcato om te reageren. Greg kon als enige volgen, en even later lieten ze met zijn tweeën Gérard achter op de Côte de lÉpan.

In de resterende zeven kilometer stelden Greg en Marcato hun voorsprong veilig. Aan de streep maakte onze favoriet vervolgens brandhout van zijn Italiaanse metgezel, goed voor zijn vierde zege dit seizoen en zijn allereerste ooit in een klassieker van dit formaat! Kasper Klostergaard werd derde.

"Ik was de enige van mijn ploeg vooraan en ik wist dat ik samen met OGrady de snelste was van de kopgroep", doet Greg het relaas. "Aanvallen was niet simpel. Toen Marcato wegsprong, glipte ik mee. Hij was voor mij de ideale metgezel, we komen goed overeen en maken allebei graag koers."

"Deze overwinning is heel mooi voor mijn carrrière. Ook voor mijn status binnen de ploeg is dit belangrijk. We hebben volgend jaar een heel sterk team. Ik haalde al mooie ereplaatsen in klassiekers, maar nu heb ik getoond dat ik ook kan winnen. Een speciaal gevoel!"

Geschreven door Wim op 09/10/2011