Greg Van Avermaet
Op het podium van de Clásica San Sebastián!

Op het podium van de Clásica San Sebastián!

De Clásica San Sebastián heeft met Philippe Gilbert én Greg twee Belgen op het podium! Onze favoriet was na een sterke wedstrijd goed voor een derde plaats, zijn vroegere ploegmaat is de winnaar.

In de flow van een succesvolle Ronde van Wallonië zakte Greg als kopman van het BMC Racing Team én met veel ambitie af naar het Baskenland. De 31e editie van de grootste Spaanse eendagswedstrijd beschikte over een schitterend deelnemersveld, met veel kleppers die uit de Tour de France kwamen.

Een vroege vlucht van zes, met landgenoot Klaas Lodewyck en ploegmaat Karsten Kroon, strandde op de Jaizkibel. Tijdens de beklimming van die acht kilometer lange helling spatte het veld volledig uiteen. Vijftien renners onderscheidden zich, Greg geraakte verzeild in een volgend, even groot groepje.

Die twee pakketjes vloeiden samen in de afdaling, dus vatte een dertigtal man de finale aan. Greg ging even mee in de tegenaanval op Stijn Devolder, en toen die op de laatste helling van de dag sneuvelde kwam de definitieve ontsnapping tot stand. Onze favoriet overleefde met negen anderen de slag.

Met Philippe Gilbert, Jelle Vanendert en Dries Devenyns waren ook drie andere Belgen vooraan van de partij, een nooit eerder geziene weelde in deze wedstrijd. Carlos Barredo probeerde het met een solo-offensief, maar fungeerde op vier kilometer van het einde als de ideale springplank voor Gilbert.

De Belgische kampioen vlamde naar winst, Barredo werd nog tweede. In de sprint om de derde plaats maakte Greg brandhout van onder meer Joaquím Rodriguez, Fränk Schleck en Samuel Sánchez. Daarmee mocht onze favoriet voor het eerst plaatsnemen op het podium van een topklassieker!Geschreven door Wim op 30/07/2011