Greg Van Avermaet
Rit- en eindwinnaar in Wallonië!

Rit- en eindwinnaar in Wallonië!

Greg heeft met een formidabele finish op de Mur de Thuin de slotrit van de Tour de Wallonie naar zijn hand gezet. Onze favoriet is uiteraard ook eindwinnaar, tien jaar na schoonbroer Glenn DHollander!

De laatste opdracht in deze Waalse vijfdaagse was een 163,3 kilometer lange tocht, die vertrok vanop de luchthaven van Charleroi en aankwam boven op de Muur van Thuin. Een steile helling die de renners in totaal drie keer voor de wielen geschoven kregen.

Gregs ploegmaats controleerden de koers en lieten Olivier Kaisen, Pieter Jacobs, Andy Cappelle, Christophe Prémont, Jesse Sergent, Matthieu Ladagnous en Romain Lemarchand een vroege vlucht vormen. Onderweg geen bonificatieseconden dus voor onze favoriet en Joost van Leijen, die allebei in dezelfde tijd stonden. Het aangekondigde duel om eindwinst speelde zich af in volle finale.

Alexander Kristoff en Tayler Phinney leverden berenwerk in dienst van Greg en neutraliseerden late uitvalspogingen van Danilo Di Luca, Sergey Lagutin en Damien Gaudin. Het was Alessandro Ballan die onze favoriet perfect afzette aan de voet van de slotklim, waar Van Leijen een kloof probeerde te slaan.

Greg gaf echter geen krimp. Een man of tien sprintte uiteindelijk om de ritoverwinning, die onze favoriet ronduit indrukwekkend binnenhaalde. Met de eindwinst erbij staat zijn zegeteller dit seizoen nu op drie. Van Leijen werd tweede en Ben Hermans derde, meteen ook de bezetting van het eindpodium.

"Ik ben hier heel gelukkig mee. Onvoorstelbaar ook wat mijn ploegmaats voor mij gedaan hebben. In de slotfase hebben ze echt gevlamd", reageerde Greg achteraf. "Dit is een hoogtepunt in mijn carrière."

Zaterdag start onze favoriet in de Clásica San Sebastián, een Spaanse klassieker waarin hij vorig jaar elfde werd. "Ik hoop het daar opnieuw goed te doen. Daarom dat ik het diner van de ploeg vanavond op tijd heb afgerond, alles op zaterdag!", aldus Greg. Met eindwinst in de Ronde van Wallonië treedt hij trouwens in de voetsporen van schoonbroer Glenn DHollander, die tien jaar geleden mocht juichen.

Geschreven door Wim op 27/07/2011