Greg Van Avermaet
Gele trui voor Greg en Cadel

Gele trui voor Greg en Cadel

Rit twee in Wallonië is voor Greg net niet uitgedraaid op winst, maar hij mocht wel de gele trui afhalen. Ook ploegmaat Cadel Evans pronkte vandaag in het geel, op het eindpodium van de Tour de France.

De Australische kopman van het BMC Racing Team veroverde de gele trui daags voor de slotrit, in een tijdritduel tegen Andy Schleck. Feest dus voor de troepen van John Lelangue, in een overbevolkt Parijs.

Maar ook in de Tour de Wallonie schitterde BMC. Een vroege vlucht werd tijdig opgerold en Alessandro Ballan zette Greg perfect af op de klim met aankomst boven, de pittige Mur Saint-Roch in Houffalize.

Onze favoriet plaatste al vroeg een versnelling en sloeg meteen een mooie kloof. Enkel Joost van Leijen kon nog terugkeren, en in de laatste honderd meter ging de Nederlander op en over Greg, die net naast zijn tweede seizoenszege greep. Achteraf mocht hij wel het podium op, voor ... een gele leiderstrui!

"Mijn ploegmaats waren echt sterk en Alessandro heeft me perfect gelanceerd. Ik ging direct aan, maar dat bleek net iets te vroeg. Op tweehonderd meter van de streep haalde Van Leijen me bij, te laat voor mij om nog te recupereren. Dus probeerde ik er een lange sprint van te maken, maar tevergeefs. Die leiderstrui is wel een mooie troostprijs. We gaan hem met hand en tand verdedigen!"

"Ik heb er destijds bij de ploegleiding op aangedrongen om de Tour niet te moeten rijden. Maar ik moet toegeven dat ik daar nu spijt van heb. De kans om deel uit te maken van de winnende Tourploeg heb je misschien maar één keer in je carrière. Maar we hebben met de jongens die in Wallonië rijden zaterdagavond ook een feestje gehouden. Proficiat Cadel", aldus Greg.

Geschreven door Wim op 24/07/2011