Greg Van Avermaet
Heel knap zevende in Luik

Heel knap zevende in Luik

Greg heeft een knap debuut gemaakt in Luik-Bastenaken-Luik. Onze favoriet ging vroeg in de aanval, schoof in de finale mee met de toppers maar moest de rol lossen op de Saint-Nicolas. Uiteindelijk werd Greg toch nog heel knap zevende.

Een vroege vlucht reed een maximale voorsprong van drie en een halve minuut bij elkaar. Greg hield zich lang gedeisd, maar maakte samen met onder andere Enrico Gasparotto en Laurens ten Dam toch de sprong op ruim 80 kilometer van het einde.

Het peloton beperkte haar achterstand op de samengestelde groep tot anderhalve minuut. Op La Redoute, een van de scherprechters in La Doyenne, werd de kopgroep herleid tot zeven stuks en daalde de voorsprong zienderogen.

Een helling verder, op de Côte de la Roche aux Faucons, passeerden Andy Schleck, Fränk Schleck en Philippe Gilbert vervolgens de revue. Enkel Greg kon zijn wagonnetje nog aanpikken. "Maar ik wist dat ze moeilijk te kloppen waren", klonk het na afloop.

Greg liet het werk over aan de drie favorieten en liet zich meeschuiven tot aan de Côte de Saint-Nicolas. "Ik had al veel krachten verloren in de ontsnapping en moest enkel zo lang mogelijk meegaan. Maar op de aanval van Schleck had ik geen antwoord."

Terwijl het trio reed voor de overwinning, vocht Greg iets verderop voor een plaats in de top tien. Dat lukte ook, want door de steun van een aangesloten kwartet bleef de gelegenheidskopman van BMC buiten schot van een uitgedunde groep.

Een zevende plaats, op slechts 27 seconden van winnaar Gilbert, was dus het resultaat. "Mij hoor je niet klagen", besloot Greg. "Ik kwam hier aan de start om te zien hoever ik zou geraken in de finale. En dat is heel goed meegevallen. Ik heb de ideale koers gereden."

Geschreven door Niels op 24/04/2011