Greg Van Avermaet
Op een steenworp van winst in La Primavera

Op een steenworp van winst in La Primavera

Greg heeft in Milaan-Sanremo de wereld getoond dat hij een klasbak is. Onze favoriet kleurde de finale, deed solo een gooi naar de zege maar strandde op twee kilometer van de streep. Matthew Goss won.

Na een minuut stilte voor het getroffen Japan werd de 102 editie van La Primavera op gang geschoten. De eerste topklassieker van het jaar, goed voor een tocht van 298 kilometer.

Met de finale in zicht zorgde Le Manie voor een interessante wedstrijdontwikkeling. Een groep van goed veertig man kwam heelhuids over de klim en rekende Japans kampioen Takashi Miyazawa, Nico Sijmens en twee andere vroege vluchters in. Greg was erbij, samen met ploegmaats Alessandro Ballan, George Hincapie, Karsten Kroon en enkele andere grote namen. Meer dan de helft van de sprinters lagen eraf en kregen in een groter peloton meer dan twee minuten aangesmeerd.

Aan de voet van de Cipressa, op iets minder dan dertig kilometer van de streep, was dat verschil gehalveerd. De winnaar zat dus vooraan, al slaagde Michele Scarponi er wel in na een straffe achtervolging om in de frontlinie te komen. Ondertussen was Greg met nog achttien kilometer voor de boeg meegeglipt met Yoann Offredo, Steve Chainel en Stuart OGrady. Acht kilometer verderop, bij het aansnijden van de Poggio, schommelde hun voorsprong rond de halve minuut.

Voor onze favoriet ging het niet snel genoeg. Hij maakte zich los van zijn medevluchters en bedwong de legendarische Poggio solo. De spanning was te snijden, want ook achteraan brak de koers los. Vincenzo Nibali trok in de tegenaanval en raakte bij Offredo en OGrady, maar de andere toppers zaten vlakbij. Greg begon uiteindelijk met een bonus van tien seconden aan de afdaling. Nog zes kilometer tot de streep, het moment waarop iedereen op het puntje van zijn stoel zat. Helaas voor Greg reden er mannen als Fabian Cancellara en Philippe Gilbert achter hem, dus was wegblijven een onmogelijke zaak.

Uiteindelijk sneuvelde onze favoriet op amper tweeënhalve kilometer van een grootse triomf. Even recupereren om nog mee te sprinten voor de overwinning zat er niet meer in, waardoor Greg uiteindelijk als negende over de streep kwam. Het grote publiek heeft echter nog maar eens kunnen zien dat onze man een pure klasbak is. De overwinning was uiteindelijk voor een sterke Matthew Goss, die de zware finale overleefde en aan de finish afrekende met Cancellara en Gilbert.

Lees Gregs reactie aan Het Nieuwsblad/Sportwereld

Bekijk de finale via Youtube:


Geschreven door Wim op 19/03/2011