Greg Van Avermaet
Superbenen en aanvalslust op de <i>Strade Bianche</i>

Superbenen en aanvalslust op de Strade Bianche

Greg zijn veertiende plaats van vorig jaar in de Montepaschi Strade Bianche verbeterd. Hij reed zowat een hele wedstrijd in de aanval en sleepte nog een negende plaats uit de brand. Philippe Gilbert won.

De Eroica - zoals deze koers ook wel genoemd wordt - is een knipoog naar het Italiaanse wielrennen van vroeger, met meer dan vijftig kilometer over grindpaadjes. De wedstrijd heeft veel weg van een klassieker, maar was dit jaar nog maar aan haar vijfde editie toe.

Voor de tweede keer was Greg erbij, en meer nog dan de eerste keer liet hij van zich spreken. Onze favoriet stapte na 25 kilometer samen met Stuart OGrady aan boord van de vroege vlucht, die tien man sterk was. "Zo kon ik ook iets makkelijker alle grindstroken aanvatten", legt Greg uit.

"Helaas kregen we geen vrijgeleide van het peloton en bedroeg onze maximale voorsprong maar drie minuten. Toen ze op vijftig kilometer van het einde op een halve minuut zaten, heb ik aangevallen. OGrady was de enige die kon volgen en we probeerden samen zo ver mogelijk te geraken."

Greg en zijn metgezel sneuvelden echter met nog twaalf kilometer te gaan. "En dan viel ik nóg eens aan, maar tevergeefs. Uiteindelijk slaagde ik er toch nog in een mooie toptienplaats uit de brand te slepen. Helaas voor onze ploeg werd Alessandro Ballan tweede, net (ex-ploegmaat) Philippe Gilbert."

"Ik hou enorm goed gevoel over aan deze speciale wedstrijd. De benen waren super en misschien had er met minder energieverbruik wel een overwinning in gezeten. Maar ik wou vandaag eigenlijk gewoon eens voluit koersen, want dat was al een tijdje geleden. Het team is heel goed bezig, hopelijk pakken we binnenkort onze eerste overwinning. Op naar Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo!", aldus Greg.

Geschreven door Wim op 05/03/2011